Els independentistes guanyen 58 dels 59 escons d'Escòcia a Westminster

Resultat històric per a l'SNP que escombra els laboristes escocesos

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) obtindria 58 dels 59 escons reservats a Escòcia al Parlament de Westminster, segons un sondeig a peu d'urna divulgat després del tancament dels col·legis electorals al Regne Unit.

La formació independentista que lidera Nicola Sturgeon pràcticament esborraria del mapa polític escocès als laboristes, que la passada legislatura van obtenir 41 escons en aquest territori.

Sense els seients escocesos, el Partit Laborista d'Ed Miliband sumaria 239 escons, segons la mateixa enquesta, per la qual cosa li resultaria difícil formar una majoria parlamentària davant els 316 diputats que obtindria el Partit Conservador.

Tot i la contundent victòria a Escòcia que dibuixa el sondeig, la líder dels nacionalistes, Nicola Sturgeon, ha advertit a través de la xarxa social Twitter que cal tractar aquest resultat amb "enorme precaució".

"Estic esperant un bon resultat, però crec que 58 seients és poc probable", ha assenyalat Sturgeon minuts després de divulgar-se el sondeig.

Si el resultat definitiu dels comicis, que no es coneixerà fins divendres al migdia, ratifica el sondeig, l'SNP s'allunyaria del seu objectiu de ser determinant a Westminster per formar Govern, ja que el Partit Conservador, amb qui ja han descartat formar una aliança, tindrà facilitat per arribar a una majoria.

De perdre el referèndum, a arrasar a les eleccions

L'auge dels nacionalistes a Escòcia, que en les eleccions generals de 2010 van obtenir només 6 escons, es va produir a partir de la campanya pel referèndum sobre la independència que es va celebrar el passat setembre.

En aquell plebiscit, el 55% dels votants es van decantar per continuar al Regne Unit, enfront del 45% va optar per la independència.

Durant aquesta campanya electoral, el SNP ha advertit que contemplaria l'opció de convocar un segon referèndum si el Regne Unit decidís sortir de la Unió Europea (UE).

Justament si el primer ministre britànic, el conservador David Cameron, obté un segon mandat al capdavant del Govern britànic, s'ha compromès a convocar una consulta per determinar si el país continua dins la UE.