Mobilitzacions socials
Internacional 07/08/2011

Manifestació de 250.000 'indignats' a Israel

Els manifestants han sortit als carrers de Tel Aviv, Jerusalem i altres localitats per queixar-se contra la falta d'habitatge i l'elevat cost de la vida

Efe
2 min

Tel AvivProp de 250.000 indignats van sortir ahir als carrers de les principals ciutats d'Israel per queixar-se contra l'encariment de l'habitatge i la vida. La protesta, inspirada en la d'indignats de l'estat espanyol i les revoltes de la plaça Tahrir, s'ha convertit en la contestació social més important de la història del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Més de 200.000 persones s'estan manifestant a Tel Aviv, unes 30.000 a Jerusalem i prop de 25.000 a diverses ciutats de la resta del país", informava Miki Rosenfeld, portaveu de la Policia, que afegia que "no s'ha registrat cap incident" en aquest tercer dissabte de mobilitzacions.

A Tel Aviv, els manifestants van ocupar la plaça Habima, a prop del campament d'indignats del Boulevard Rothschild. A Jerusalem, els indignats es van congregar a la plaça del Cavall. Les mobilitzacions també van arribar a les localitats de Kiryat Shmoa, Hadera, Eilat i Ashkelon, on alguns manifestants van sortir al carrer amb carros de supermercat buits per expressar les dificultats d'arribar a final de mes.

"El poble demana justícia social" va ser la principal demanada entre els manifestants de Tel Aviv. Hi havia poques banderes i tampoc hi eren visibles les insígnies de partits polítics, una evidència que la insatisfacció va més enllà de les divisions polítiques. El perfil dels manifestants són professionals de classe mitjana que es queixen perquè els seus salaris no cobreixen les despeses bàsiques, com l'habitatge i la cura dels fills.

"És emocionant perquè tot va començar de sobte; són coses que sentim de fa temps però mai havíem sortit al carrer. El més bonic és veure'ns tots units amb un mateix crit per a la justícia social", explicava Yael Gur, un manifestant de 31 anys. "És dur viure en aquest país", apuntava l'estudiant Ehud Rotem, de 26 anys.

El creixement econòmic d'Israel és relativament alt, amb una mitjana del 4,5% des del 2004, i en el mateix període l'atur ha caigut de l'11% al 6 %. La població, però, apunta que el creixement no els ha beneficiat i que estan creixent les desigualtats socials, les injustícies i la corrupció política. El primer ministre Benjamin Netanyahu ha promès de revisar les prioritats i fer l'habitatge més assequible. "Esperem que aquestes manifestacions ens ajudaran a portar al Parlament una legislació que permeti rebaixar els preus", apuntava el portaveu de Netanyahu, Mark Regev. Els indignats consideren que amb aquestes mesures no n'hi ha prou.

stats