Internacional 01/11/2011

Un atac informàtic deixa Palestina sense internet després del reconeixement de la Unesco

L'atac de pirates informàtics ha afectat el principal servidor d'internet. El Govern palestí evita fer declaracions sobre una possible autoria

Efe
2 min

JerusalemPirates informàtics han tancat aquest dimarts el principal servidor d'internet i telefonia a Cisjordània i Gaza, segons ha denunciat el Govern de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El portaveu de l'Executiu de l'ANP, Ghasan Jatib, ha dit a Efe que els atacs s'han iniciat a primera hora del matí. N'hi ha hagut a centenars des de desenes de països i l'ofensiva s'ha prolongat al llarg del dia.

"Els nostres experts han arribat a la conclusió que es tracta d'un atac massiu deliberat procedent de diferents fonts en diversos països", ha manifestat el portaveu, que ha afegit que els tècnics palestins tracten d'identificar l'origen i abast d'aquests atacs.

Jatib ha precisat que la major part del territori palestí, que rep serveis d'internet gràcies al mateix sistema, ha perdut el senyal d'internet.

Interpel·lat sobre les possibles causes d'aquest d'atac, sense precedents contra servidors palestins, el portaveu de l'ANP ha assenyalat: "No en sabem les raons, per tant no podem treure cap conclusió".

Els atacs es produeixen l'endemà de l'ingrés de Palestina com a membre de ple dret a la Unesco, una decisió que ha estat criticada pels EUA i Israel, que consideren que és contrària a una solució al conflicte a l'Orient Mitjà negociada entre les parts.

Washington va anunciar després de conèixer el resultat de l'ingrés palestí a la Unesco que suspenia tot el finançament d'aquest organisme de l'ONU, mentre que Israel analitza quina serà la seva resposta a aquesta mesura.

L'atac cibernètic ja ha causat greus perjudicis als sistemes financers i bancs palestins, a més d'altres serveis públics i negocis privats. Els pirates han aconseguit sabotejar els servidors del grup de telecomunicacions palestí Paltel, el principal als territoris palestins, que els operaris s'afanyen a aconseguir restablir.

stats