PRÒXIM ORIENT
Internacional 11/07/2018

El cas de la ‘instagramer’ detinguda per ballar sacseja l’Iran

La televisió emet la confessió forçada de Maedeh Hojabri

Cristina Mas
2 min
Solmaz Eikder, activista feminista i refugiada iraniana a Turquia, balla a Istanbul en protesta per la detenció de Maedeh Hojabri.

Barcelona“No pretenia animar ningú a fer el mateix. No treballo amb ningú més. No he rebut formació. Només faig gimnàstica”, deia dissabte plorosa i tremolant a la televisió pública iraniana Maedeh Hojabri. En una de les freqüents confessions forçoses en horari de màxima audiència, aquesta adolescent admetia, al costat d’altres detinguts, el crim d’haver penjat al seu compte d’Instagram uns vídeos on se la veu ballant. Hojrabi, de 18 anys i amb 600.000 seguidors a la xarxa social, ha caigut en l’última onada d’empresonaments de la ciberpolicia iraniana i el seu compte ha estat suspès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les imatges, filmades a la seva habitació, la noia balla cançons perses i també d’altres d’autors com Shakira i Justin Bieber. En un altre vídeo apareixia explicant la història del parkour, la tècnica de superar obstacles urbans, molt popular a l’Iran. Però la censura s’ha girat contra les autoritats de Teheran: el cas ha despertat una enorme polèmica i molts iranians han compartit els vídeos a les xarxes. Artistes, periodistes, activistes i polítics i milers d’iranians han expressat la seva indignació pel cas.

Encara no s’han presentat càrrecs formals contra la noia, però el mateix dia que s’emetia la seva confessió el cap de la ciberpolicia de Teheran, Touraj Kazemi, anunciava que qui pengés a les xarxes material “indecent” podria ser processat per atemptat contra la seguretat nacional.

El ball, un pecat

L’article 638 del Codi Penal iranià considera el ball un pecat. Cometre actes impurs en llocs públics es castiga amb dos mesos de presó i fins a 74 fuetades. Si l’acte no és punible però atempta contra la “decència” la pena és de deu dies a dos mesos de presó i el mateix nombre de fuetades.

Instagram és l’única xarxa social que fins ara funcionava lliurement a l’Iran. Telegram va ser prohibida el maig i Facebook i Twitter estan controlats des del 2009, tot i que el jovent del país s’espavila per saltar-se els controls. Molts temen ara que la xarxa per compartir imatges sigui l’objectiu de la censura del règim dels aiatol·làs. “Hi ha una nova generació que no accepta un estil de vida que promet el paradís, una generació farta de la corrupció, de la política, de la religió, de les mentides i les decepcions. Creuen que les estructures i tradicions actuals són un obstacle per a una vida plena”, alerta el bloguer Hossein Ronaghi.

El 2014 un grup de sis fans de Pharrell Williams va ser detingut per un vídeo gravat en un terrat en què cantaven Happy. Van ser condemnats a un any de presó i 91 fuetades, però l’execució de la pena es va suspendre mentre no reincidissin. Per Hadi Ghaemi, director del Centre Iranià per als Drets Humans, amb seu a Nova York, “el govern no deixa ni respirar els iranians. Vol controlar com es vesteixen, quina música escolten, els llibres que llegeixen, les pel·lícules que veuen i com viuen la seva vida”.

Ahir es va saber que Shaparak Shajarizadeh, una de les dones que s’havia tret el vel al carrer en les protestes actuals contra l’obligatorietat del mocador, va ser condemnada a dos anys de presó. La dona ha decidit marxar de l’Iran.

stats