Internacional 05/05/2021

Intel·ligència artificial per controlar les pròximes pandèmies

Berlín acollirà un centre d'anàlisi de dades de l'Organització Mundial de la Salut

ARA
2 min
Els familiars d’una dona malalta de coronavirus porten una bombona d’oxigen mentre rep tractament a la sala d’urgències de l’Hospital Holy Family de Nova Delhi

BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat aquest dimecres la creació d'un Centre d'Intel·ligència per Pandèmies i Epidèmies, amb seu a Berlín, amb l'objectiu d'avançar-se a les pandèmies del futur fent servir l'anàlisi de macrodades (big data) o la intel·ligència artificial. El centre es dedicarà a recopilar una gran quantitat d'informació de diverses fonts per mirar d'anticipar-se a les crisis sanitàries globals, com la pandèmia de covid-19. Ho han explicat aquest migdia el secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, en una compareixença conjunta.

L'objectiu, doncs, és que el centre faci costat al treball dels experts en salut pública perquè puguin prendre decisions ràpides i fonamentades en dades. "Ens cal identificar els riscos de les pandèmies i les epidèmies com més aviat millor i a tot el món. Això vol dir enfortir el sistema global de vigilància i alerta ràpida i una anàlisi de riscos interdisciplinària", ha dit el ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn.

"Les dades es poden moure encara més ràpid que els virus i amb una correcta informació països i comunitats poden estar un pas per davant de les emergències i amb això salvar vides", ha argumentat Adhanom.

En aquest sentit, Alemanya aportarà 30 dels 38 milions d'euros anuals del pressupost del centre, que començarà a funcionar aquest any. Merkel ha dit que es compartiran els resultats amb la comunitat internacional. La cancellera ha donat el seu suport a l'OMS com l'únic organisme amb capacitat de gestionar crisis sanitàries globals.

Fer front a les 'fake news'

El director de l'OMS per a Emergències Sanitàries, Mike Ryan, ha explicat que entre les dades que permeten avançar-se a l'aparició d'una pandèmia hi ha "senyals", com informació meteorològica, la mobilitat humana o la salut animal, amb els quals es poden elaborar models predictius d'anàlisi de riscos. El centre també estudiarà les xifres de les respostes sanitàries dels governs o problemes com la circulació de rumors i notícies falses, que en el cas del covid-19, l'OMS ha definit com una "infodèmia".

stats