La policia investiga Sarkozy per finançament il·legal en la seva campanya de 2012

S'investiguen suposades factures falses que en realitat anirien destinades a finançar mítings electorals

Els policies que investiguen les presumptes irregularitats en el finançament de la campanya presidencial de Nicolas Sarkozy el 2012 demanaran explicacions a l'ex cap d'estat francès, perquè les dades disponibles apunten a la seva implicació en els fets, segons publica el diari francès "Le Monde". La investigació se centra en suposades factures falses emeses per la formació de Sarkozy, la UMP, que en realitat haurien anat destinades a finançar mítings electorals.

El diari ha publicat avui l'informe de conclusions de la cap de l'Oficina Central de la Lluita contra la Corrupció, Christine Dufau, segons el qual a data d'1 d'octubre el sumari ja no es limita únicament al delicte d'abús de confiança, sinó també al de finançament il·legal de la campanya electoral. Això significa que hi ha una possible implicació penal del candidat Sarkozy.

El cas es remunta al desembre de 2012 quan, en establir un excés de despeses en la campanya de Sarkozy, la Comissió Nacional de Comptes de Campanya i Finançament polític va ordenar al candidat a tornar a l'Estat la suma global de 153. 000 euros que havia rebut , i al pagament de 363. 615 euros a tresoreria , import que superava ja les despeses màximes de campanya .

Els tres jutges instructors del cas ja han inculpat els dirigents de l'empresa de comunicació Bygmalion i de la seva filial Event & Cie per emetre factures falses, així com a membres de la UMP, al qual anaven destinade s les factures.

Però els policies consideren que ara la investigació ha de centrar-se en els responsables polítics de la UMP, ja que les factures falses, per un import de 18,5 milions d'euros, que aparentment es referien a convencions de la formació conservadora, en realitat corresponien a l'organització de mítings de la campanya electoral del candidat.

Per això, Dufau ha insistit en què a més de delicte d'abús de confiança, les factures posen en evidència que també hi ha una "infracció de finançament il·legal de la campanya electoral de Nicolas Sarkozy", en considerar que les factures van estar creades per evitar que les despeses anessin a compte de la campanya, que té uns límits legals de finançament.

Tant Nicolas Sarkozy com l'aleshores president de la UMP, Jean-François Copé han negat estar al corrent de l'existència d'aquest sistema de suposat encobriment del finançament polític. Malgrat això, la cap policial considera que tenint en compte el nombre de mítings i els diners que representaven, "pot semblar sorprenent que ningú es preocupés del seu finançament, i que els responsables del grup Bygmalion no establissin contacte amb els de l'UMP".

El líder conservador, que va anunciar el seu retorn a la política el mes passat, s'ha queixat en les últimes setmanes de ser objecte d'assetjament judicial.