Internacional 22/08/2019

L'Iran posa en marxa un nou sistema de defensa aèria amb tres tipus de míssils

Teheran assegura que té un abast de 300 quilòmetres

Ara
2 min
El president iranià, Hassan Rouhani, amb els responsables de Defensa, en la presentació del sistema de defensa aèria.

TeheranLes autoritats de l'Iran han presentat aquest dijous un nou sistema de defensa aèria, l'anomenat Bavar 373, que és de fabricació local i que pot fer servir tres tipus diferents de míssils, detectar cent blancs de forma simultània i assolir objectius a més de 300 quilòmetres de distància.

El nou sistema s'ha donat a conèixer durant una cerimònia a Teheran amb motiu del dia nacional de la indústria de defensa, al qual han assistit la cúpula castrense i el president iranià, Hassan Rouhani.

El viceministre iranià de Defensa, el general Qasem Qureishi, ha detallat que la capacitat d'abast del Bavar 373 és d'uns 300 quilòmetres, i que per tant supera la del sistema rus S-300. Es tracta d'un sistema mòbil de llançament vertical utilitzat principalment per a la defensa aèria en vaixells de guerra.

Per la seva banda, el titular de Defensa, Amir Hatami, ha afirmat que l'Iran reforça d'aquesta manera la seva capacitat militar per defensar-se d'"amenaces estrangeres". Hatami també ha destacat els èxits defensius aconseguits malgrat les sancions, en al·lusió a l'embargament armamentístic contra l'Iran.

La presentació del Bavar 373 coincideix amb un moment d'escalada de la tensió entre l'Iran i els Estats Units, que l'any passat van imposar sancions a Teheran després de retirar-se unilateralment de l'acord internacional del 2015 pel qual el país persa es comprometia a no desenvolupar armament nuclear a canvi de posar fi al bloqueig internacional.

Des del maig passat s'han registrat al golf Pèrsic una sèrie d'atacs a petroliers i vaixells cisterna, dels quals els EUA han responsabilitzat el govern de Teheran. Les autoritats iranianes han rebutjat la seva implicació en aquests incidents, però sí que s'han atribuït haver abatut un dron nord-americà el juny passat i haver capturat un petrolier de bandera britànica al juliol.

L'Iran insisteix que la seva capacitat militar no representa una amenaça per a altres països perquè la seva política es basa simplement en la dissuasió, i assegura que no busca una guerra amb els Estats Units però que es defensarà si és atacat.

stats