Internacional 28/01/2013

L'Iran assegura que ha enviat un mico a l'espai

Tot i que no n'ha aportat cap prova, l'agència oficial assegura que ha enviat un mico en un coet a 120 quilòmetres de la Terra i que ja l'ha retornat amb èxit

Ara
2 min
L'Iran envia un mico a l'espai / VAHIDREZA ALAEI / AFP

BarcelonaDes que el president George Bush va col·locar l'Iran en l'anomenat 'eix del mal', tot el que fa el país oriental és observat amb lupa des d'Occident. Israel pressiona per posar damunt la taula una solució militar al conflicte, amb l'argument que l'Iran suposa una amenaça per a l'estat hebreu. Certament, l'Iran sap jugar molt bé la carta de la tensió amb Israel i els Estats Units, conscient que això li dóna força en l'àmbit exterior i que cohesiona el país a nivell intern.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns l'Iran ha pujat un graó més en l'escalada de la tensió. Ho ha fet amb un anunci que no ha estat corroborat per cap font estrangera: el país ha aconseguit enviar un mico a l'espai. Sense concretar la data de l'operació, l'agència oficial iraniana de notícies ha informat que, en el marc del programa de míssils, s'ha enviat un coet a l'espai, que després d'arribar a 120 quilòmetres de la Terra, ha tornat amb èxit a la seva base. Al seu interior hi viatjava un mico, ubicat en un petit calaix i lligat.

Ara fa dos anys l'Iran va anunciar, per primera vegada, la intenció de posar un mico a l'espai, una versió renovada de la històrica gossa Laika amb què la Unió Soviètica va començar la guerra per a la conquesta de l'espai amb els Estats Units. Però aleshores l'intent no va reeixir. Tot i que no hi ha manera de comprovar si la notícia feta pública aquest dilluns és falsa o no, el cert és que afegeix un motiu de preocupació més per a Israel i els Estats Units. Tots dos creuen que l'Iran podria fer servir l'urani necessari per enviar coets a l'espai amb finalitats militars, un punt que Teheran nega amb vehemència, assegurant que el seu programa nuclear té finalitats exclusivament civils. Però Israel creu que l'Iran fa servir algunes de les aplicacions per al llançament de satèl·lits per millorar el sistema dels míssils balístics del país, un sistema l'abast del qual arriba a Israel.

Èxit

Segons l'agència oficial, el llançament del coet en què ha viatjat el mico, anomenat 'Pishgam', ha estat "un èxit", ja que suposa l'enviament d'un ésser viu amb una fisiologia semblant a la de l'ésser humà. El projecte ha inclòs el conjunt del motor del coet, la plataforma de llançament i les estacions terrestres instal·lades per establir comunicació, a més del "carregament" del projectil, en aquest cas, un mico.

Ara fa uns dies que el director del programa espacial iranià, Hamid Fazeli, havia anunciat que el seu país tenia previst llançar a l'espai un coet amb un simi a bord durant la commemoració del 34è aniversari del triomf de la revolució islàmica, que se celebra entre l'1 i el 11 de febrer.

En declaracions difoses per l'agència local de notícies iraniana Mehr, el responsable va explicar que el llançament s'emmarca en un ambiciós projecte nacional que té com a objectiu "posar en òrbita un home en un període que pot oscil·lar entre els cinc i els vuit anys". "Amb el llançament d'aquesta càpsula, els preparatius del projecte d'enviar un ésser humà a l'espai prendran forma immediatament", va afirmar.

stats