Crisi a Tunísia
Internacional 16/01/2011

Un líder islamista tunisià anuncia que retornarà de l'exili

El primer ministre ha fet una crida als líders de l'oposició perquè tornin al país després de la caiguda de Ben Ali

Acn
2 min

TunisEl líder d'un moviment islamista tunisià prohibit pel derrocat règim de Ben Ali ha dit aquest dissabte que tornarà ens els pròxims dies a Tunísia del seu exili a Londres, on resideix fa 22 anys. A principis dels 90 del segle passat, les autoritats tunisianes van prohibir l'Ennahda o Renaixement, després d'acusar el moviment d'una trama violenta que tenia per objectiu abolir les lleis seculars. Els responsables del moviment, però, van dir aleshores que eren pacífics, i que eren víctimes de la repressió del govern.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Tornaré aviat", ha dit Rached Ghannouchi a Reuters en una entrevista telefònica. "Encara no he decidit quan, però possiblement serà en els pròxims dies. Les raons que em van forçar a abandonar el país ja no hi són. La dictadura ha caigut. Res m'impedeix tornar a Tunísia després de 22 anys d'exili", va afegir.

Centenars de simpatitzats del moviment Ennahda van ser jutjats durant els anys 90 i molts altres van haver de marxar. Tot just el mes passat un tribunal tunisià va decretar penes de presó a set homes considerats culpables d'intentar reviure el moviment islamista.

Però aquest posicionament oficial sembla haver canviat després que Ben Ali hagi deixat el país per refugiar-se a l'Aràbia Saudita i el primer ministre, Mohamed Ghannouchi, que té el mandat del president interí de formar un nou govern, hagi fet una crida als líders de l'oposició exiliats perquè tornin a casa. L'equip de govern interí de Tunísia ha d'organitzar unes noves eleccions presidencials en dos mesos. En aquest temps, s'espera que diversos líders polítics marginats o forçats a l'exili pel règim de Ben Ali intentin tornar a ser polítics públics.

Tunísia ha tingut una forta tradició secular des de la seva independència de França el 1956, i els polítics islamistes tenen un poder molt menor que en altres països veïns com ara Algèria o Egipte.

stats