Internacional 21/11/2012

Israel veu l'alto el foc com una "oportunitat" i Hamàs parla de "victòria" després de vuit dies de violència

El secretari general de l'ONU insta ambdues parts a "complir les seves promeses" i demana "màxima moderació"

Acn
2 min
Celebracions a Gaza per l'alto el foc. AFP

El CaireEl primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha valorat la treva que han acordat aquest dimecres Israel i Hamàs com una "oportunitat" que s'ha d'aprofitar "per aconseguir un alto el foc a llarg termini". Tot i això, Netanyahu ha insinuat que si la treva no funciona, Israel podria plantejar-se emprendre "accions militars més severes" contra el territori palestí.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, el líder de Hamàs, Khaled Meshaal, ha afirmat que l'alto el foc és una "victòria" després de vuit dies de combats i ha elogiat el paper d'Egipte com a mediador del conflicte. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha instat Israel i Hamàs a "complir les seves promeses" i a aplicar la treva amb "màxima moderació".

Durant una conferència a Jerusalem posterior a l'anunci de l'alto el foc, Benjamin Netanyahu ha destacat el suport que ha rebut Israel per part dels EUA i ha agraït la col·laboració d'Egipte, mediadora del conflicte. Tot i això, el president israelià ha dit que l'atac militar que l'exèrcit d'Israel va iniciar a la Franja de Gaza fa vuit dies va ser "necessari". "Això és el que fa un govern responsable i això és el que vam fer en aquest cas", ha dit Netanyahu en referència a l'operació militar.

D'altra banda, el líder de Hamàs, Khaled Meshaal, ha explicat en una roda de premsa al Caire que han aconseguit una "victòria" després de vuit dies de combats i ha afirmat que "la conspiració israeliana ha fracassat". En referència a l'assalt israelià a la Franja de Gaza, el líder de Hamas l'ha definit com "una agressió menyspreable contra el poble d'Israel". Meshaal ha elogiat el paper d'Egipte com a mediador del conflicte dient que "ha negociat amb la resistència responsablement i de la manera com ho havia de fer".

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha instat Israel i Hamàs a "mantenir les seves promeses". "Podria haver-hi problemes en la implementació d'aquest acord", ha explicat Ban Ki-moon als periodistes després de reunir-se amb el rei Abdul·lah de Jordània. El secretari General de les Nacions Unides ha convidat ambdues parts implicades en el conflicte a exercir "la màxima moderació".

stats