Internacional 01/09/2021

Itàlia estrena el passaport sanitari per a avions, trens, vaixells i escoles

Enmig de les protestes, el certificat es consolida com un element imprescindible per als ciutadans

3 min
Un inspector comprova el passaport covid d'un passatger que puja a un tren d'alta velocitat aquest dimecres a l'estació de Porta Nuova, a Torí.

RomaEl setembre ha començat a Itàlia amb noves mesures per afrontar la pandèmia. Si a l'agost el govern de Mario Draghi va introduir l'obligatorietat del certificat covid per accedir a l'interior de bars, restaurants, museus i estadis de futbol, des d'aquest mateix dimecres el document és imprescindible per poder pujar a trens de llarga distància, vaixells i avions. Els autobusos i trens urbans queden de moment exclosos, però les autoritats estan estudiant introduir la figura del controllore en els transports locals, que s'ocuparia de verificar que es mantinguin les mesures de seguretat a bord i que no se sobrepassi l'aforament màxim permès, que ara no pot superar el 80%.

El passaport sanitari es converteix així en un instrument gairebé imprescindible en la vida quotidiana dels italians. Una eina per mantenir sota control la difusió del covid, i que es pot obtenir amb la primera dosi de la vacuna. En el cas de no estar vacunat, cal demostrar haver passat la malaltia en els últims mesos o presentar un test d'antígens o PCR negatiu realitzat en les últimes 48 hores per poder accedir als esmentats mitjans de transports i altres establiments.

El nou curs escolar també arriba amb novetats. Per accedir a col·legis, instituts i universitats, els professors hauran d'estar vacunats. Una obligació que no convenç bona part del personal docent, que aquesta setmana s'ha manifestat davant del ministeri d'Educació. Al voltant del 10% dels professors no han sigut encara immunitzats, segons dades oficials, però en algunes regions com Sicília el percentatge és gairebé el doble.

Bloqueig d'estacions

Enmig de la incertesa per les noves normes, l'heterogeni col·lectiu format pels qui rebutgen la introducció del passaport sanitari i els antivacunes, aquest últim molt estès al país fins i tot abans de la pandèmia, havia amenaçat amb bloquejar dimecres centenars d'estacions de trens com a protesta per l'extensió del certificat. Quan el dia s'ha aixecat, els voltants de les estacions de Roma, Milà i Nàpols han aparegut blindades per centenars d'agents de policia per reforçar els controls i evitar incidents, després que en els últims dies s'hagin produït agressions físiques contra periodistes. A la tarda, els antivacunes s'han manifestat en mig centenar de ciutats italianes per protestar contra el que han definit com a "dictadura covid". En general, però, les manifestacions han comptat amb poques desenes de participants i s'han desenvolupat sense incidents. La convocatòria, darrere de la qual hi havia diversos grups d'extrema dreta, s'ha fet a través d'un xat de Telegram que té més de 40.000 integrants. A les xarxes socials, els organitzadors van convidar a "espantar una mica el govern", i van adjuntar el número de telèfon de l'oficina del primer ministre, Mario Draghi.

L'onada de protestes contra les restriccions, que semblaven haver baixat en les últimes setmanes coincidint amb les vacances, ha revifat arran de les noves limitacions del certificat covid. Ara els manifestants ataquen directament responsables polítics, metges i periodistes per la seva posició favorable a les vacunes. "Massa persones estan patint els atacs dels manifestants violents. La violència no es pot tolerar mai", ha denunciat el ministre de Sanitat, Roberto Speranza.

En els últims dies el ministre d'Exteriors, Luigi Di Maio, i reconeguts viròlegs com el doctor Matteo Bassetti han denunciat haver rebut amenaces de mort. "Les amenaces d'aquests dies a periodistes, metges i ciutadans del carrer són intolerables i s'han de denunciar sense vacil·lació", ha dit Di Maio, que va agrair les mostres de solidaritat després que el seu nom fos objecte de frases intimidatòries. "La millor resposta que podem donar és vacunar", ha defensat el ministre d'Exteriors i antic líder del Moviment 5 Estrelles. "La majoria dels italians ja s'han vacunat: aproximadament el 70% dels ciutadans de més 12 anys han completat el cicle. I no seran les amenaces d'aquests covards les que aturaran la campanya d'immunització", ha afegit.

stats