Internacional 19/12/2017

El Japó compra dos sistemes antimíssils terrestres als Estats Units

Shinzo Abe justifica la compra, de 2.000 milions, per la creixent amenaça nord-coreana

Sònia Sánchez
2 min
El Japó compra dos sistemes antimíssils terrestres als Estats Units

BarcelonaEl Japó ha aprovat aquest dimarts expandir el seu sistema de defensa antimíssils amb la compra als Estats Units de dos sistemes terrestres interceptors Aegis. Davant la creixent amenaça nord-coreana, el govern de Shinzo Abe gastarà 2.000 milions de dòlars en aquest equipament, que no estarà operatiu fins al 2023, segons Reuters.

"El desenvolupament nuclear de Corea del Nord planteja un nou nivell d'amenaça contra el Japó i, tal com ja hem fet en el passat, assegurarem que som capaços de defensar-nos amb una millora dràstica del nostre sistema de defensa antimíssils", ha afirmat el ministre de Defensa nipó, Itsunori Onodera.

Diversos destructors de la marina japonesa ja disposen d'aquest sistema Aegis de defensa antimíssils, però ara se n'instal·laran dos en territori japonès. Fins ara, els únics sistemes antimíssils terrestres eren els Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) desplegats al setembre a l'illa de Hokkaido, al nord del Japó.

La decisió del govern de Shinzo Abe era esperada, després de les últimes proves balístiques que el règim de Kim Jong-un ha dut a terme i que han fet sobrevolar diversos míssils per l'espai aeri japonès. Algun d'ells, de fet, ha caigut en aigües nipones.

L'últim test balístic nord-coreà va ser el 29 de novembre, quan el règim de Kim Jong-un va proclamar que havia provat amb èxit un míssil intercontinental (ICBM) capaç d'arribar fins a territori dels Estats Units.

A més, la compra que Shinzo Abe materialitza un anunci que ja va fer el mateix president dels Estats Units, Donald Trump, durant la seva visita oficial al Japó el 6 de novembre. Preguntat en roda de premsa sobre els míssils nord-coreans que sobrevolen el Japó, Trump va respondre: "Els farem fora del cel quan [Abe] completi la compra d'equipament militar dels Estats Units". En aquell moment, Abe no es va voler pronunciar directament sobre cap nova compra però sí que va admetre la necessitat de "millorar la capacitat de defensa" del país.

La Constitució del Japó només permet desenvolupar capacitats militars defensives, però el primer ministre Shinzo Abe ha aconseguit aprovar una reforma que reinterpreta aquest article 9 de la Carta Magna nipona per ampliar la seva capacitat de maniobra, també davant les ambicions expansives de la Xina, amb qui Tòquio es disputa diverses illes.

De fet, el ministre de defensa ha anunciat també aquest mes que el Japó adquirirà míssils de mitjà abast que es puguin llançar des dels seus avions F-15 i F-35. Seria la munició de més abast de què disposaria l'exèrcit nipó, en clara contraposició amb el que estipula la Constitució del país.

stats