Pandèmia
Internacional 21/02/2022

Johnson posa fi a totes les restriccions contra el covid a Anglaterra

A partir de dijous, els contagiats no s'hauran de confinar en una nova etapa marcada per la "responsabilitat personal"

3 min
Boris Johnson, durant la seva intervenció a la Cambra dels Comuns, aquest dilluns a la tarda

Londres"La pandèmia no s'ha acabat, però sí les limitacions a les llibertats personals". Pràcticament dos anys després de l'anunci del primer confinament per combatre els llavors imprevisibles però ja aleshores molt greus efectes del covid-19, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat aquest dilluns a la tarda a la Cambra dels Comuns que a partir de dijous el seu govern posa fi a totes les restriccions –molt poques, ja– que encara quedaven en vigor a Anglaterra. Les altres tres administracions nacionals del Regne Unit podrien seguir les mateixes mesures en els dies vinents. "Només perquè els nivells d'immunitat són tan alts gràcies a les vacunes, i les morts estan per sota del que es podria esperar per a aquesta època de l'any", es poden aixecar les restriccions, ha reblat Johnson. Aquest dilluns, de fet, s'han registrat 15 morts, 1.005 en els darrers set dies. El nombre de contagis notificats aquest dilluns ha sigut de 38.409.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, en una decisió no exempta de polèmica –i que es fa pública vint-i-quatre hores després que s'hagi conegut el positiu per covid de la reina Isabel II, de 95 anys–, Johnson també ha anunciat que es posa fi a l'obligació d'autoconfinar-se en cas de contagi. En aquest sentit, la comunitat científica ha criticat la decisió, i hauria preferit quatre setmanes més d'espera, quan ja la primavera fos una realitat palpable a tot el país.

Igualment, s'acaba amb la gratuïtat dels tests d'antígens a partir de l'1 d'abril i de les PCR, tant per als contagiats simptomàtics com per als asimptomàtics. La gratuïtat de les proves, però, continuarà més enllà d'aquesta data per als grups de població de més de 65 anys i per als més vulnerables. El govern també deixa de recomanar l'ús del certificat covid a partir de l'1 d'abril.

El paquet de mesures és el que Johnson ha definit com a "pla a llarg termini per viure amb el covid", en una nova etapa que ha d'estar "definida per la responsabilitat personal" i no per més privacions de les llibertats. "És un dia per sentir-se orgullós del Regne Unit", ha dit Johnson. El primer ministre intenta així, definitivament, apaivagar la indignació que la supressió de les limitacions de moviments i tancament de tota mena d'activitats d'oci i econòmiques havia causat majoritàriament entre els sectors més llibertaris del seu partit. De retruc, Johnson es posa una medalla i un emplastre en la ferida, encara oberta i pendent dels resultats de la investigació policial, de l'escàndol del Partygate. De fet, l'aixecament de totes les restriccions té lloc un mes abans del que s'havia previst.

Salvar la pròpia pell

A partir de dijous, doncs, "en totes les circumstàncies, el nostre objectiu serà gestionar i respondre als riscos futurs mitjançant intervencions de salut pública més rutinàries, amb les actuacions farmacèutiques com a primera línia de defensa", ha assegurat Johnson. Una pretensió, però, que xoca amb la fragilitat que denuncien els col·lectius sanitaris després de dos anys de pandèmia i més quan pateixen, des de fa una dècada, una mancança de recursos enorme. A tot el Regne Unit falten, per exemple, entre 80.000 i 90.000 infermers i infermeres.

Algunes de les afirmacions de Johnson a la Cambra han sonat especialment sorprenents. Per exemple, quan ha insistit en la necessitat de la responsabilitat personal. "No necessitem lleis per obligar la gent a ser considerada amb els altres. Podem confiar en aquest sentit de responsabilitat envers els altres, donant consells pràctics sabent que la gent els seguirà per evitar infectar els éssers estimats i altres persones. Així que hem d'aprendre a conviure amb aquest virus i continuar protegint-nos a nosaltres mateixos i als altres sense restringir les nostres llibertats". El cap del grup nacionalista escocès als Comuns, Ian Blackford, li ha recordat la seva "manca de responsabilitat" a l'hora de permetre les festes a Downing Street durant els diferents períodes de confinament a què ha fet front el país. La decisió no és científica, sinó que ha sigut motivada per un primer ministre que "intenta salvar la pell", ha reblat.

D'altra banda, el comitè de vacunació del Regne Unit ha anunciat també aquesta tarda que oferirà a partir del mes de març una quarta dosi de reforç per als majors de 75 anys i per als més vulnerables majors de 12 anys.

stats