PROCÉS CONTRA GEIR H. HAARDE
Internacional 23/04/2012

Les 8 claus del judici a l'exprimer ministre d'Islàndia pel seu paper en la crisi

És el primer cap de govern que s'asseu al banc dels acusats pel seu paper en la crisi financera

Ara
2 min
Islàndia jutjarà per frau els principals
 Banquers de la crisi

BarcelonaEl tribunal especial que jutge Geir Haarde, ex primer ministre islandès, pel seu paper a la crisi financera l'ha declarat no culpable de tres dels quatre càrrecs pels quals se'l processava. El tribunal considera que no va informar formalment sobre l'abast real de la crisi als seus ministres, una condemna parcial que no condemna pena. Repassem les vuit claus que van portar a aquest judici tant polèmic com mediàtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Què va passar a Islàndia? El 2008 els tres principals bancs islandesos (que havien crescut de manera descontrolada des de la liberalització del sistema financer, fins que els seus actius multiplicaven per 10 del PIB del país) van fer fallida. Els país va haver de demanar un rescat al Fons Monetari Internacional. La moneda es va enfonsar i amb ella el poder adquisitiu dels ciutadans. Hi va haver una revolta popular que va obligar Haarde a dimitir i convocar eleccions.

Quins càrrecs se li imputen? Haarde, que va ser primer ministre entre 2006 i 2009, no està acusat de corrupció ni de prevaricació. Se'l juja per la seva "incapacitat" de prendre mesures per evitar l'esfondrament del sistema financer islandès. En concret se l'acusa de no haver fer cas de les informacions que li arribaven des de diversos estaments sobre un 'crash' imminent.

Qui l'ha processat? El Parlament islandès va obrir una comissió d'investigació que va determinar la responsabilitat de Haarde i altres alts càrrecs, entre ells tres ministres i el governador del Banc Central. En el procés parlamentari, però, els diputats van acordar que només Haarde fos processat. La majoria socialdemòcrata va exonerar els 2 ministres del seu partit.

Quin el jutja? El tribunal que jutja Harde és el Landsdomur, una cort especial formada per jutges del Tribunal Suprem que s'encarrega específicament de jutjar càrrecs públics. Tot i que el tribunal està recollit a la constitució de 1905, no havia funcionat mai fins ara.

Hi ha més processats? Al Landsdomur no hi ha cap altre processat. Els banquers responsables de la fallida són jutjats per la via penal en tribunals ordinaris.

A quina pena s'exposa? Haarde podria ser condemnat fins a dos anys de presó, però la fiscalia no ha reclamat cap pena en concret.

Què argumenta Haarde? Diu que la crisi era imprevisible i que tot plegat és un judici polític.

Què en pensen els islandesos? L'opinió pública està dividida al 50%, segons les enquestes. Alguns argumenten que Haarde era conscient dels perills i no va actuar per benefiicar els bancs. Altres que és només un cap de turc.

stats