La justícia posa fi a dos mesos i mig d'acampades a Hong Kong

Els manifestants avisen: "Hi tornarem"

El Tribunal Superior de Hong Kong ha donat llum verda perquè els principals assentaments de les manifestacions prodemocràcia de Hong Kong siguin desallotjats a partir de demà. Les autoritats han començat ja a planificar l'operació, en la qual tenen previst que participin més de 3.000 agents i que podria acabar amb les protestes, que compleixen avui 74 dies.

El principi de la fi dels principals llocs de les protestes que han estrangulat l'activitat rutinària en el perímetre financer de Hong Kong podria començar dijous a les 09.00 hora local (a la mitja nit hora catalana), quan funcionaris judicials i policia podrien executar un dictamen judicial que obliga per llei als manifestants a desallotjar gran part de les zones encara ocupades.

L'artífex d'aquesta demanda judicial, una empresa d'autobusos que va al·legar patir grans pèrdues pel tall del trànsit de les vies preses per les protestes, ha anunciat avui a través del seu advocat que els manifestants de l'àrea afectada per la demanda han d'abandonar la zona de protesta abans de l'hora assenyalada.

"Hi Tornarem", proclamava una gran pancarta groga pintada per un grapat d'estudiants de la nit anterior. El càmping urbà en expansió que es va originar en una carretera principal s'erigeix com un símbol commovedor d'empenta tossuda er a la plena democràcia sota el govern del Partit Comunista de la Xina.

"El nostre objectiu és que el món vegi el que exigim i el més important, que els de Hong Kong poden unir-se junts", va dir Kenneth Kan, un manifestant. La zona d'Admiralty ha estat el cor de la campanya de desobediència civil per a una democràcia plena. És on la policia va llançar gasos lacrimògens contra desenes de milers de manifestants a finals de setembre, que va radicalitzar les llavors protestes disperses en un moviment consolidat.

La Revolució dels Paraigües, coneguda així pels objectes que els manifestants utilitzen per defensar-se de gas pebre i porres, exigeix una elecció plenament democràtica amb nominacions obertes per al pròxim cap de l'Executiu en 2017.

Pequín ha dit que va a permetre una votació a Hong Kong, però només entre els candidats preseleccionats.