La justícia xilena ordena tornar set milions d'euros a la família Pinochet

Els magistrats entenen que els delictes investigats han prescrit

La justícia xilena ha ordenat retornar als hereus de l 'exdictador Augusto Pinochet diners i béns que van ser decomissats el 2004 de bancs a l'estranger, valorats en set milions d'euros. La mesura es justifica per la prescripció dels delictes investigats en el Cas Riggs, que pretenia treure l'entrellat de la fortuna familiar.

A més, l a cort d'apel·lacions de Santiago ha absolt sis oficials retirats de l'exèrcit del delicte de malversació de cabals públics en aquesta mateixa causa.  D'acord amb la sentència, es va establir la prescripció dels delictes i es va revocar la pena dictada pel jutge especial Manuel Valderrama, sobre Jorge Ballerino, Ramón Castro, Gabriel Vergara, Sergio Moreno, Juan Ricardo Mac-Lean i Eduardo Castillo, que afrontaven penes de quatre anys de llibertat vigilada.

El 2010 un estudi de la Universitat de Xile va decidir que el dictador Augusto Pinochet (1973-1990) va acumular una riquesa superior a 21,320 milions de dòlars, dels quals 17,860 milions no tenien una justificació comptable.

La investigació judicial es va obrir el 2004, primer a càrrec del jutge Sergio Muñoz, després que una subcomissió del Senat dels Estats Units revelés l' existència de comptes secrets al Riggs Bank dels EUA i altres entitats financeres.  El descobriment es va fer enmig de les indagacions obertes arran dels atemptats del 2001 a les Torres Bessones i el Pentàgon.

En morir, el desembre del 2006, Pinochet estava sent processat en el cas Riggs per frau al fisc i falsificació de passaports i desaforat (pas previ al processament) per malversació de fons públics. L'octubre de 2007, el jutge Carlos Cerda, el segon a càrrec del cas, va processar 23 familiars i col·laboradors del dictador per malversació de cabals públics, però un mes després la Cort Suprema va revocar 15 dels processaments.

Amb la decisió emesa ara per la cort d'apel·lacions de Santiago, la família Pinochet recuperarà 23 immobles, vehicles i documents bancaris, els quals havien estat, segons la sentència, malversats a favor d'Augusto Pinochet per un valor de 6.466.000 dòlars

Aquesta mesura va beneficiar, entre altres, la vídua de Pinochet, Lucía Hiriart, els seus cinc fills, el seu antic marmessor, Óscar Aitken, i el comptable José Sobarzo. L 'octubre del 2008, el ple del Tribunal Suprem de Xile va decidir reemplaçar Carlos Cerda pel jutge Valderrama.

En 2013, Valderrama va decidir tancar una part de la investigació que tractava de determinar si el trànsit d'armes va ser un dels mètodes amb els quals Pinochet va incrementar la seva fortuna a 21 milions de dòlars.

Amb això, van quedar absolts l'exdirector de la fàbrica d'armaments de l'exèrcit (FAMAE), Luis Iracabal i l'enginyer i brigadier retirat Gustavo Latorre, tots dos processats per suposats pagaments de comissions il·legals a civils i militars en el marc de la compra de 202 carros de combat Leopard I que Xile va fer a Holanda el 1998.

Però van quedar en ferm els processaments per malversació dels generals retirats Ramón Castro, Jorge Ballerino i Sergio Moreno Saravia, i els dels coronels en la mateixa situació Eugenio Castell Cadis, Gabriel Vergara i Joan McLean, que aquest dimecres van ser absolts.

Els dos primers van ser els que presumptament van obrir el primer compte de Pinochet al Riggs, mentre que Moreno Saravia va ser processat per haver suposadament traspassat 23.721 dòlars corresponents a despeses reservades entre dos comptes.