Internacional 04/11/2021

L'ONU investiga la mort de tres camioners en un bombardeig al Sàhara Occidental

L'incident ha alimentat el conflicte entre Algèria i el Marroc

ARA
2 min
El portaveu marroquí, Mustafa Baytas, durant la seva compareixença aquest dijous.

BarcelonaRepresentants de la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (Minurso) han inspeccionat aquest dijous els dos camions bombardejats l'1 de novembre passat al Sàhara Occidental. L'incident, en què van morir tres camioners civils d'Algèria, ha alimentat el conflicte entre Rabat i Alger. De fet, la presidència algeriana ha responsabilitzat el Marroc de l'atac i ha promès represàlies, tot i que no ha precisat on va ser el lloc exacte de l'atac, l'arma que es va fer servir ni les raons per les quals es podria considerar un acte hostil premeditat de l'exèrcit marroquí.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, el Marroc segueix sense confirmar ni desmentir l'incident. Però l'atac suposa un capítol més en la guerra diplomàtica entre els dos països especialment per la qüestió del Sàhara Occidental, antiga colònia espanyola que el Marroc ocupa des del 1975 i que considera pròpia. El Front Polisario, que rep el suport d'Algèria, lluita per la independència. El portaveu del govern marroquí, Mustapha Baytas, s'ha limitat a fer les següents declaracions aquest dijous: "El Marroc té un respecte molt escrupolós pels principis de bon veïnatge amb tothom".

El mitjà digital Mena Defense, que va ser el primer a informar sobre l'atac contra els tres camioners, ha aportat aquest dijous més detalls sobre el bombardeig. Per exemple, ha precisat que va tenir lloc entre la una i dos quarts de dues de la tarda de l'1 de novembre, a uns 30 quilòmetres del mur construït pel Marroc al Sàhara i set quilòmetres a l'oest del municipi saharaui de Bir Lahlu, zona que el Front Polisario anomena "territoris alliberats". Així mateix, ha donat a conèixer els noms de les víctimes: Hmida Boumediène, originari de la ciutat de Laguat; i Ahmed Belkhir Chtam i Brahim Larbaoui, que són de la localitat d'Ouargala. Els tres homes anaven en dos camions que havien transportat ciment blanc a Mauritània i tornaven buits.

Inicialment aquest mateix mitjà també va informar que els camions havien quedat calcinats a causa del tret disparat per un dron de fabricació turca o israeliana, que s'hauria enlairat minuts abans des d'una base aèria de la localitat de Smara, als territoris ocupats pel Marroc.

En el seu comunicat, la presidència algeriana es va limitar a afirmar que "diversos factors apunten que les forces d'ocupació marroquines al Sàhara Occidental van cometre el covard assassinat amb armament sofisticat". També va qualificar l'atac d'una "manifestació de brutal agressivitat característica d'una coneguda política d'expansió territorial i de terror". S'espera que en les pròximes hores el Consell de Seguretat algerià es reuneixi per recomanar al president quina resposta ha de donar. Akram Kharief, director de Mena Defense i expert en temes de seguretat, descarta una resposta militar directa similar, però considera que l'exèrcit algerià podria reforçar la seva presència a les fronteres.

stats