Internacional 11/09/2017

Els laboristes aposten per tombar la llei bandera del Brexit

Corbyn fa avui el primer intent perquè el Parlament britànic s’oposi a la derogació de les lleis europees

Quim Aranda
3 min
Els laboristes aposten  per tombar la llei bandera del Brexit

LondresEl Partit Laborista britànic intentarà avui, per primer cop, tombar el text legislatiu més representatiu del Brexit. El que es coneix com la Gran Llei de Derogació, que en teoria anul·la tota la regulació europea vigent al Regne Unit, serà votada aquest vespre al Parlament en segona lectura, en el que constitueix la primera batalla d’un procés que s’intueix molt llarg i gens planer. Jeremy Corbyn, el cap del laborisme, ha donat ordres de votar no a la llei amb l’esperança que s’hi sumin una colla de rebels conservadors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Del resultat de la votació -relativament incert, atesa la curta majoria que té la premier, Theresa May, i els dubtes que genera entre alguns diputats del seu mateix partit un procediment que vol introduir el govern- depèn el futur de com serà el país sorgit després del divorci amb la Unió Europea. I també serà un termòmetre ideal per conèixer la resistència a llarg termini de la primera ministra.

Si no hi ha concessions d’última hora per part del govern, al no dels laboristes s’hi sumaran la resta de partits, amb excepció dels unionistes nord-irlandesos del DUP, que donen suport al govern.

Gran Llei de Derogació

Traducció de les lleis europees amb molts matisos

Perquè no hi hagi un buit legal quan el Regne Unit faci efectiva la seva sortida de la UE cal que totes les lleis ara sota el paraigua de Brussel·les estiguin incorporades al cos legislatiu britànic. En teoria, aquesta gran llei només seria la peça que instaria a l’automàtica translació dels aproximadament 20.000 textos legals comunitaris.

L’oposició laborista

Els poders medievals d’Enric VIII utilitzats al segle XXI

La raó fonamental és que, amb l’excusa que la tasca és ingent i que pràcticament no hi ha temps per completar-la en el relatiu poc temps que queda per fer efectiu el Brexit (març de 2019), el govern ha recorregut als anomenats poders d’Enric VIII per agilitzar el procés. Es tracta d’un subterfugi legal que el faculta per suprimir l’escrutini parlamentari de tota la legislació principal que es traslladi a les lleis britàniques a través de modificacions en la legislació secundària. Un tecnicisme, sí, però molt rellevant. Perquè els mateixos poders també permetrien que els diputats conservadors tinguessin tota la representació a dins de comitès clau, que és on es fan a la pràctica les esmenes i es redacta la lletra petita de les lleis.

Com afecta els ciutadans?

Els drets dels nacionals i dels comunitaris, en perill

Els drets dels nacionals i dels comunitaris, en perillMentre no hi hagi en marxa una llei d’emigració i no quedi resolt amb la Unió Europa l’estatus legal dels 3,3 milions de ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit, si la Gran Llei de Derogació tira endavant tal com està l’impacte sobre els nacionals i els comunitaris serà el mateix: molt perjudicial. En el trànsit del paraigua de la UE al de Westminster, l’oposició tem que el govern retalli drets laborals, drets mediambientals i drets assistencials.

La protecció als consumidors o la regulació sobre estàndards d’alimentació -per exemple, la legalització o no de productes modificats genèticament- són agunes de les moltes àrees afectades.

Una batalla, no la guerra

Hi pot haver moltes més opcions per descavalcar la llei

Sempre que Corbyn no es trobi aquesta nit amb rebels entre les seves pròpies files que donin suport al govern perquè prioritzen el Brexit abans que no altres temes, una derrota de l’oposició avui no suposarà cap tragèdia. El Brexit i el que en surti de tot plegat és una carrera de fons i no un esprint de cent metres. Avui és la primera oportunitat per torpedinar el procés. Però n’hi haurà moltes més.

Després del recés parlamentari a què obliguen la celebració dels congressos anuals dels partits entre finals de setembre i mitjans d’octubre, si la llei segueix endavant sense cap modificació s’obrirà el torn per a la introducció de les esmenes individuals dels parlamentaris. En aquest moment de la tramitació legislativa la complicitat entre diputats tories i laboristes podria ser molt més sòlida. I també el moment més perillós per a May si hi arriba intacta. I aleshores es veurà obligada a fer concessions. I si no, els rebels la faran caure.

stats