Internacional 12/10/2013

Nacions Unides demana col·laboració internacional per millorar la vigilància a la Mediterrània

L'Alt Comissionat per als Refugiats demana actuar per identificar vaixells en dificultats, com el que divendres es va enfonsar i va deixar 34 immigrants morts

Efe
2 min

GinebraL'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Antonio Guterres, ha reclamat aquest dissabte una col·laboració més gran entre països per augmentar la vigilància i la capacitat de rescat a la Mediterrània, i identificar així vaixells en dificultats, en particular els que porten refugiats i immigrants. Guterres ha expressat la seva "commoció" per "una nova tragèdia", en al·lusió al naufragi, aquest divendres, d'un vaixell a uns 80 quilòmetres de l'illa de Lampedusa, l'últim balanç del qual és de 34 immigrants morts, una desena dels quals nens.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

ACNUR ha felicitat l'"acció conjunta" dels guardacostes de Malta, que han rescatat unes 147 persones, i la marina italiana, que n'ha salvat 56. Amb tot, els testimonis dels supervivents parlen d'almenys 400 persones a bord, totes elles procedents de Síria i Palestina.

"És la tercera tragèdia d'aquestes característiques a la Mediterrània en només dues setmanes. És vergonyós ser testimonis de com centenars d'immigrants s'ofeguen a les portes d'Europa", ha subratllat Guterres, que ha expressat la seva especial preocupació per la situació dels emigrants sirians, "que arrisquen la seva vida en mans de traficants i contrabandistes en l'intent d'arribar sans i estalvis a Europa".

Col·lapse

Dos vaixells, un amb 183 passatgers i un altre amb 83, van ser rescatats divendres a la nit a prop de Lampedusa, on hi ha un total de 785 refugiats. La xifra inclou els 156 supervivents del naufragi del passat 3 d'octubre, del qual ja s'han recuperat 359 cadàvers. Davant d'aquesta situació, Guterres ha reclamat "mesures urgents" per posar fi a aquestes tragèdies, com la identificació de llocs segurs per al desembarcament i rescat de refugiats i emigrants, i la col·laboració internacional per identificar i perseguir les persones implicades en el tràfic de persones.

L'ACNUR vol que s'habilitin més llocs d'acollida a Malta i Lampedusa i es millorin les condicions dels ja existents, amb accés a assistència mèdica. També es considera necessari que es procedeixi al registre i a la identificació dels supervivents i es faciliti el procediment de petició d'asil per a aquells que probablement necessitin protecció internacional. Guterres ha dit que aquesta responsabilitat no ha de recaure només sobre els territoris on es produeix el naufragi o on aquestes persones són rescatades.

També ha suggerit que s'augmenti la col·laboració entre governs per intercanviar informació sobre els moviments en la Mediterrània, com les rutes més transitades i els perfils i punts d'entrada d'aquests vaixells, per tal de dissenyar plans de resposta conjunts.

stats