Internacional 19/10/2017

L'aparició d'un cadàver marca la fi de la campanya electoral de l'Argentina

Les autoritats investiguen si és el jove Santiago Maldonado, desaparegut en una protesta maputxe

Efe
2 min
Milers de persones han participat a les manifestacions en solidaritat amb Maldonado, com aquesta de Buenos Aires.

Buenos AiresLa troballa d'un cadàver que podria ser el del jove Santiago Maldonado ha marcat la fi de la campanya per a les legislatives de diumenge a l'Argentina, i els partits han decidit suspendre els últims actes previstos a l'espera que l'autòpsia confirmi la identitat del cos i les causes de la seva mort. Maldonado va desaparèixer l'1 d'agost en una protesta a favor dels drets ancestrals del poble maputxe, al departament de Cushamen, a uns 1.800 quilòmetres de Buenos Aires.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La fiscalia ha demanat que en l'autòpsia, que es farà a Buenos Aires, hi participin totes les parts que integren la causa en què s'investiga la desaparició del jove tatuador, de 28 anys, per garantir la seva legitimitat. Milers de persones van sortir al carrer per reclamar que es conegui "tota la veritat" de la desaparició de Maldonado i es faci justícia.

Aquesta convocatòria no ha estat exempta de polèmica, ja que emblemàtiques organitzacions com les Madres i Abuelas de Plaza de Mayo i grups polítics com l'opositor Unidad Ciudadana (en l'àmbit del kirchnerisme) van optar per no adherir-se a la marxa, en línia amb el que sol·licitava la família de Maldonado, que demana "respecte" fins que se sàpiguen la identitat i les causes de la mort.

El cadàver s'ha trobat al riu Chubut, a 300 metres de la protesta en què va participar Maldonado. La família d'aquest jove i els organismes de drets humans assenyalen la Gendarmeria com a responsable de la seva desaparició, per la qual cosa demanen al govern de Mauricio Macri que es faci càrrec de les investigacions i sol·liciten el cessament de la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich.

Per primera vegada des que es va obrir la causa, qualificada per la fiscalia de "desaparició forçada", el ministeri públic va fer referència, sense donar més detalls, a l'existència d'un "únic imputat de la força sospitada", és a dir, de la Gendarmeria.

Una dona passa davant d'un cartell que reclama l'aparició de Maldonado.

Per la seva banda, el Govern, que fins ara ha insistit que està col·laborant estretament amb les autoritats judicials, va optar pel silenci i va argumentar "prudència", ja que sap que les Nacions Unides i la Comissió Interamericana de Drets Humans segueixen de prop el cas.

El premi Nobel de la pau Adolfo Pérez Esquivel ha dit avui a una emissora de ràdio que alguns partits polítics intentaran treure "rèdit" de tot el que ha passat, i per això ha demanat no "especular" i tenir "respecte", en tractar-se d'una vida.

Entre els testimonis recollits en la causa a principis de setembre, un dels participants en la protesta maputxe va afirmar que va veure "tres efectius de la Gendarmeria pegant a un bony" amb la mateixa roba que suposadament portava el desaparegut, i més tard va observar "amb uns binocles "com els agents" l'agafaven i se l'enduien en la seva camioneta.

stats