Internacional 14/02/2014

Letta formalitza la dimissió i Renzi ja es prepara per agafar el relleu

Tot apunta que l'alcalde de Florència es convertirà en el nou primer ministre italià sense ser escollit a les urnes, el tercer en poc més de dos anys

Efe
2 min

RomaTal com va anunciar dijous, Enrico Letta ha formalitzat aquest divendres la seva dimissió com a primer ministre italià. Letta ha presentat la renúncia al president de la república, Giorgio Napolitano, que aquest mateix divendres ha obert una ronda de consultes amb els partits representats al Parlament per trobar una sortida a l'última crisi de govern del país.

Serà la tercera vegada en dos anys que Napolitano s'ha de reunir amb els líders polítics per pactar el nomenament d'un primer ministre, sense que aquest hagi estat escollit a les urnes. Mario Monti es va fer càrrec de l'executiu el novembre del 2011, després de la dimissió de Berlusconi, i Enrico Letta va ser designat fa menys d'un any per liderar la coalició entre el Partit Demòcrata (PD) i el partit de Berlusconi.

Però, aquesta vegada, la sortida a l'enèsima crisi de govern italiana ja està perfilada. El PD acudirà davant de Napolitano amb la proposta que Matteo Renzi, alcalde de Florència i nou líder dels socialdemòcrates des del desembre, lideri el nou govern de coalició fins al 2018.

Renzi va forçar dijous la renúncia de Letta durant la convenció del partit i es va mostrar disposat a assumir el risc de fracassar personalment a canvi d'intentar treure el país del "pantà".

El cap d'estat ha anunciat que es reunirà amb totes les forces parlamentàries, però fa uns dies ja va reconèixer que la sortida de la crisi política passava pel PD i es va tancar en banda a la celebració de noves eleccions. Tot indica que quan acabi la ronda de consultes Napolitano encarregarà a Renzi la formació d'un executiu.

La Nova Centredreta, el partit d'Angelino Alfano, actual president del partit que es va escindir de la formació de Silvio Berlusconi, ja ha anunciat que donarà suport al govern de Renzi tot i que exigirà certes condicions. En canvi no comptarà amb el suport de Força Itàlia, de Silvio Berlusconi, que no s'ha pronunciat encara des de l'anunci de dimissió de Letta.

El Moviment 5 Estrelles de Beppe Grillo ha anunciat que no acudirà a la ronda de consultes de Napolitno en senyal de protesta per com s'està gestionant la crisi.

stats