Alemanya
Internacional 16/12/2011

Els liberals alemanys, socis de govern de Merkel, aproven els plans de rescat de l'euro

El Partit Liberal Alemany (FDP) –soci de govern d'Angela Merkel– ha votat a favor del fons permanent de rescat de l'euro en una consulta interna entre els militants

Efe
1 min
Merkel al Bundestag amb els seus socis de coalició, els liberals / EFE

BerlínMés d'un 54% dels afiliats de l'FDP ha defensat la línia de la direcció del partit i el govern federal a favor del rescat de l'euro tot i que la consulta no té validesa ja que s'ha aconseguit la mínima participació necessària.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El resultat és un fracàs per al grup de liberals euroescèptics al voltant del diputat Frank Schäffler, que van proposar la consulta i que han votat al Parlament en contra de la majoria de les iniciatives governamentals per rescatar l'euro.

El president dels liberals, vicecanceller alemany i titular d'Economia, Philip Rosler, ha explicat que el quòrum mínim era de 21.500 vots –un terç dels gairebé 65.000 afiliats–, però que només han votat 20.364, dels quals un 54% han aprovat la proposta de l'executiva de l'FDP a favor del fons permanent de rescat i un 44 % en contra.

Malgrat el resultat positiu, el pronunciament ajustat manté oberta la crisi de lideratge de Rosler, que després de donar a conèixer l'escrutini s'ha va reunit amb la cúpula de la seva formació per analitzar la situació.

El resultat de la consulta interna entre els afiliats de l'FDP es produeix només dos dies després de la inesperada dimissió del seu secretari general, Christian Lindner, enmig d'una crisi existencial dels liberals, amenaçats de desaparèixer de l'escena política alemanya.

Els diferents fracassos electorals al llarg d'aquest any i la pèrdua de representació en diverses cambres regionals, així com el seu enfonsament en els sondejos electorals per sota de la cota del 5% per aconseguir diputats al Bundestag (Parlament federal) vaticinen un futur incert per als liberals.

stats