ALEMANYA

Els liberals trenquen les negociacions per formar govern amb Merkel

La cancellera alemanya alerta del risc d'haver de tornar a convocar eleccions

Els pitjors auguris per a Angela Merkel s'han complert. El Partit Liberal (FDP) ha trencat aquest dilluns les converses prèvies destinades a formar un nou govern amb el bloc conservador de la cancellera i Els Verds perquè considerava que no s'havia arribat a principis d'acord en temes fonamentals.

L'anunci del trencament de les negociacions el va fer el president de l'FDP, Christian Lindner, després de cinc setmanes de converses per prendre la temperatura als tres partits. "És millor no governar que governar malament", ha dit Lindner a través del seu compte de Twitter.

Les tres formacions han sigut incapaces de superar els punts crítics que les separaven, com la política de refugiats, la protecció del medi ambient i la voluntat dels liberals d'aplicar rebaixes fiscals. Ja de matinada, la cancellera lamentava en una compareixença pública el fracàs del diàleg, que la deixa en una situació crítica per renovar el que seria el seu quart mandat i després que els socialdemòcrates de Martin Schulz es neguessin a reeditar l'anomenada Gran Coalició. El panorama que s'obre ara a la política alemanya és del tot inèdit però Merkel va alertar del "risc" que suposaria haver de tornar a convocar eleccions davant la possibilitat d'arribar a un acord que permetés la formació d'un govern estable. 

Les alternatives a partir d'ara són, a banda de convocar eleccions, que la CDU de Merkel la proposi com a candidata a cancellera al Bundestag; podria ser escollida per majoria simple. També hi ha qui apunta a la possibilitat de reclamar a Schulz que reconsideri la negativa i entri a la roda de negociacions per ressuscitar la Gran Coalició. En la història de la República Federal d'Alemanya, és a dir, des del 1949, no hi ha hagut mai un executiu de minoria al govern federal, i sempre s'han format coalicions amb acords previs que fan de programa comú de govern.

Merkel es reunirà avui amb el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, per informar-lo de la situació, segons va dir en una breu compareixença davant de la premsa. "Assumirem la responsabilitat pel nostre país també en hores difícils i seguirem negociant amb molta responsabilitat, perquè la gent a Alemanya avui desitjava majoritàriament que ens trobéssim", ha manifestat.

El partit de la ultradreta Alternativa per Alemanya (AfD) ha mostrat aquest dilluns la seva satisfacció davant de la possibilitat que es convoquin noves eleccions generals un cop constatat el fracàs de l'intent de la cancellera, Angela Merkel, de formar un govern estable amb liberals i verds.

La líder parlamentària de la formació xenòfoba, Alice Weidel, s'ha atribuït "l'èxit" pel trencament de les negociacions. L'AfD va obtenir a les eleccions del 24 de setembre el 12,6% dels sufragis, percentatge que va permetre que per primer cop després de la Segona Guerra Mundial la ultradreta entrés al Bundestag .