Món
Internacional 02/01/2012

L'Iran prova amb èxit dos míssils de llarg abast al golf Pèrsic

Creixen les tensions sobre el país persa a l'entorn del seu programa nuclear

Agències
2 min
Míssil d'abast mitjà disparat aquest diumenge des d'un vaixell militar iranià, a prop de l'estret d'Ormuz, al golf Pèrsic / REUTERS

TeheranEl web de la televisió estatal iraniana cita un alt comandament naval que assegura que s'ha disparat amb èxit el segon míssil de llarg abast previst en l'últim dels deu dies de maniobres que ha fet l'exèrcit del país al golf Pèrsic, prop de l'estret d'Ormuz.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mahmoud Mousavi assegura que s'ha llançat "amb èxit" el míssil Nour ('llum') superfície-superfície.

Prèviament s'ha disparat el primer míssil de llarg abast, i aquest diumenge se n'han llançat d'abast mitjà. Tot plegat mostra el múscul militar iranià davant un escenari de tensió creixent amb Occident pel seu programa nuclear i en un punt clau per al tràfic de petroli.

"Hem assajat un míssil de llarg abast mar-terra, anomenat Qader ('capaç'), que ha aconseguit destruir amb èxit una sèrie d'objectius prederetminats al Golf", ha dit el vicecomandant de l'armada, Mahmud Mousavi, segons informa l'agència de notícies IRNA.

D'aquesta manera, el país de l'Orient Mitjà tira endavant l'amenaça per aturar carregaments de petroli a través de l'estret d'Ormuz.

L'Iran ha estat fent maniobres militars durant deu dies en aquest indret, la qual cosa ha incrementat la tensió amb les potències occidentals pel programa nuclear iranià.

Aquest diumenge es va provar amb èxit un míssil terra-aire d'abast mitjà.

 Teheran va amenaçar la setmana passada d'aturar el subministrament de petroli a través de l'estret d'Ormuz si hi ha un embargament internacional de les exportacions d'aquest combustible per intentar frenar el seu programa nuclear.

La Unió Europea s'està plantejant tirar endavant aquest embargament, que ja està en vigor als Estats Units.

La cinquena flota dels Estats Units ha dit que no permetrà cap disrupció del tràfic en un punt vital de la ruta de transport del petroli.

Els Estats Units i Israel han dit que no han preparat accions militars contra l'Iran en cas que falli la diplomàcia per resoldre la disputa sobre el programa nuclear persa. Teheran assegura que és pacífic, però Occident tem que amaga l'objectiu d'aconseguir la bomba nuclear.

L'Iran té sistemes de míssils de llarg abast que poden arribar fins a les bases militars israelianes i nord-americanes a l'Orient Mitjà.

stats