Corea del Nord
Internacional 12/12/2012

Condemna internacional pel llançament d'un satèl·lit nord-coreà

Pyongyang i Seül confirmen l'èxit de l'operació. El Consell de Seguretat de l'ONU celebrarà aquest dimecres una reunió d'urgència per discutir sobre la violació de l'embargament

Agències
2 min

SeülCorea del Nord ha llançat aquest dimecres un satèl·lit a l'òrbita polar, segons ha anunciat Pyongyang i han reconegut Corea del Sud i els Estats Units.El dispositiu nord-coreà ha entrat en òrbita exactament 9 minuts i 27 segons després del seu llançament des de la base Dongchang-ri, segons ha confirmat l'agència estatal nord-coreana KCNA, que ha qualificat d'"èxit" l'operació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'acció ha desencadenat el rebuig de les grans potències, que s'havien posicionat en contra del llançament, llegit com un pas en el programa nuclear del país perquè contravé les resolucions de l'ONU. Seül, que fins ara no disposa de cap satèl·lit, ha condemnat la "provocació nord-coreana, que desafia les advertències internacionals", i ha advertit al règim de Kim Jong-un que agreujarà el seu aïllament internacional. L'operació és el segon intent de Pyongyang d'aquest any, després del llançament fallit de l'abril passat.

Els Estats Units han qualificat el llançament "d'amenaça per a la seguretat regional que contravé les obligacions internacionals de Corea del Nord i soscava el règim global de no proliferació". Per la seva banda, la Unió Europea ha emès un comunicat on diu que "considerarà una resposta apropiada, en estreta consulta amb els socis clau i en la línia de les deliberacions del Consell de Seguretat", i ha advertit que no descarta adoptar més sancions.

La reacció de l'ONU

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides celebrarà aquest dimecres una reunió d'urgència per discutir el llançament d'un coet de llarg abast per part de Corea del Nord. La reunió ha estat sol·licitada per Japó, els Estats Units i Corea del Sud, segons ha precisat una font d'un país integrant del Consell de Seguretat.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon considera el llançament nord-coreà "una clara violació" de les resolucions de les Nacions Unides i "desafia" a la comunitat internacional. "És una clara violació de la resolució en la qual el Consell de Seguretat demanava que Corea del Nord no dugués a terme més llançaments utilitzant tecnologia de míssils balístics", ha assegurat Ban en un comunicat emès la matinada de dimecres.

Què en diuen els aliats?

Tot i que Corea del Nord defensa que el llançament tenia com a objectiu posar en òrbita un satèl·lit científic, Corea del Sud, els EUA i els seus aliats –com per exemple Rússia i la Xina– consideren que encobreix una prova de míssils de llarg abast i que, per tant, viola les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU contra el programa armamentístic del país.

Mentre que la Xina ha condemnat el llançament nord-coreà i ha instat a les parts implicades a la regió a "mantenir el cap fred", Rússia ha lamentat el llançament i ha demanat que no es repeteixi. "Instem a Corea del Nord a no cometre més faltes amb les resolucions de la del Consell de Seguretat de la ONU", ha declarat el ministre d'Afers Exteriors rus.

Aquest ja és el segon coet que Corea del Nord envia a l'espai, després de l'operació sense èxit a l'abril on el projectil va acabar al mar.

stats