En llibertat un nord-americà que ha passat 35 anys a presó per haver robat 50 dòlars

L'home havia sigut condemnat a cadena perpètua i sense possibilitat de demanar la condicional

Alvin Kennard sortirà de la presó en els pròxims dies després de passar 35 dels seus 58 anys complint una sentència de cadena perpètua. El 1983, quan tenia 22 anys, va entrar en un forn de pa  i, amenaçant amb un ganivet, es va endur 50 dòlars de la caixa. Ara, un jutge ha acceptat la revisió de la condemna i ha aplicat la nova legislació. En la vista judicial, l'home ha demanat poder recuperar la seva antiga feina de fuster.

El cas de Kennard no es tracta de cap dels habituals errors judicials del sistema nord-americà. Aquest afroamericà va ser condemnat pel petit robatori i sentenciat a una cadena de per vida perquè els jutges del 1983 li van aplicar les dures lleis que castigaven els reincidents. Quatre anys abans, Kennard s'havia declarat culpable d'un robatori en una benzinera i pels delictes d'assalt en segon grau i robatori va ser condemnat a tres anys de presó, sentències que li van ser suspeses a canvi de llibertat vigilada.

Als anys 80, els Estats Units van modificar les lleis per afavorir que els delinqüents reincidents rebessin càstigs exemplars. Era la Llei de Delinqüents Habituals d'Alabama i, amb el text a la mà, el tribunal que el va jutjar pel cas del forn el va sentenciar a viure de per vida entre barrots.

Però a conseqüència de la duresa, les presons de l’estat pateixen de sobreocupació, fet que va obligar el 2013 a suavitzar les lleis i així donar més flexibilitat als jutges a l'hora de dictar sentències. Una de les conseqüències és que ara es permet la llibertat condicional. Davant del nou jutge que ha examinat el seu cas, Kennard s'ha mostrat penedit per haver sigut un jove delinqüent i s'ha presentat com un home nou, conscient de les conseqüències dels seus actes.

Patricia Jones, la seva neboda, ho ha explicat a la cadena de televisió local WIAT: "Vol que se li perdoni el que ha fet i vol una oportunitat de tornar a casa i aprendre a sobreviure".

Si Kennard fos jutjat ara pel robatori tindria una condemna mínima de 10 anys i hauria pogut sol·licitar la llibertat vigilada fa dues dècades.

La fiscalia no s'ha oposat a la condicional de Kennard i el jutge David Carpenter ha dictat un nou veredicte amb temps de condemna complert, per la qual l'home quedarà en llibertat un cop el Departament de Presons d'Alabama conclogui els tràmits.