Internacional 10/05/2021

Lluita a contrarellotge per rescatar una balena atrapada al Tàmesi

El mamífer, molt jove, ha tornar a remuntar les aigües del riu després d'una primera operació de salvament fallida

2 min
Un exemplar jove de balena a les aigües de Teddington, al sud-oest de Londres, després de nedar pel riu Tàmesi

londresUn grup de rescat del Royal National Lifeboat Institute (RNLI) està duent a terme aquest dilluns a la tarda el segon intent per rescatar un rorqual d'aleta blanca, atrapat a les aigües del Tàmesi des d'ahir diumenge al migdia. A la matinada, la balena ha esquivat un primer intent de salvament en un petit llac del sud-oest de Londres. El mamífer està "totalment perdut", segons testimonis presencials de les operacions. A hores d'ara és en un altre petit estany, el Teddington Lock, nedant contra la corrent. Es tem que el seu pes, i el fet que hagi nedat en una zona molt poc profunda, li hagi causat ferides greus.

Els rorquals d'aleta blanca són les més petites de les grans balenes: creixen fins a uns 10 metres i es poden trobar generalment al nord de l'oceà Atlàntic i el Pacífic. Els especialistes encara no s'expliquen com ha arribat al Tàmesi, però, en tot cas, afirmen que es troba almenys a 160 quilòmetres de les aigües del mar del Nord, on hauria de ser a hores d'ara.

Una explicació, però, de per què es pot haver perdut l'ha donada als mitjans de comunicació britànics Dan Jarvis, del British Divers Marine Life Rescue: "Per descomptat, de vegades aquests animals surten malparats d'entrar en aigües costaneres, especialment als estuaris, on es poden confondre fàcilment. Aquest podria ser un dels motius pels quals es troba aquí".

Però un altre podria ser que vaixells i altres obstacles trobats a prop de l'estuari li haguessin impedit navegar per tornar a mar obert i per això s'hagués endinsat al riu. L'autoritat portuària de Londres ha demanat al públic que avui no faci servir les embarcacions, ni molt menys s'hi acosti, per no estressar més l'animal.

stats