Món
Internacional 13/07/2011

Tretze milions de turistes alteren cada any el cicle vital de les balenes

Aquestes activitats afecten directament la seva capacitat per alimentar-se, descansar i criar els fills. La indústria creada al seu voltant mou prop de 1.500 milions d'euros a l'any i més de 120 països se'n beneficien

Redacció
1 min
Balena a San Ignacio (Baja Califòrnia, Mèxic) / AFP

BarcelonaUns 13 milions de persones participen cada any en activitats relacionades amb l'observació de balenes, una indústria que mou 2.100 milions de dòlars (uns 1.493 milions d'euros) l'any, segons el Fons Internacional pel Benestar Animal (IFAW, per les seves sigles en anglès).

Aquesta activitat, però, no està absenta de polèmica. Experts en el camp de la biologia marina i diverses organitzacions han denunciat el greu impacte que té en el comportant natural d'aquest animals. Segons apunta un article de la BBC, les activitats d'observació afecten directament la capacitat d'aquestes espècies cetàcies per alimentar-se, descansar i criar els seus fills.

Un altre aspecte preocupant és que molts països no disposen d'una legislació específica que reguli aquesta pràctica i, malgrat tenir-la, resulta difícil controlar-la en termes reals.

En el difícil equilibri entre els beneficis econòmics que reporten les activitats que es generen al voltant d'aquests animals i la necessitat de preservar el seu medi medi natural, la Comissió Balenera Internacional (IWC, per les sigles en anglès) s'ha reunit aquesta setmana a Jersey per discutir sobre alguns aspectes preocupants al voltant d'aquesta indústria.

L'activitat d'observació de balenes, iniciada a meitats del segle passat als EUA, s'ha estès a 120 països arreu del món i està experimentant un fort creixement a Àsia i a l'Amèrica Llatina.

stats