Internacional 31/08/2019

Revolta als carrers contra Boris Johnson

Una trentena de ciutats britàniques marxen contra el tancament del Parlament

Quim Aranda
3 min
Participants a la manifestació de Manchester, un de les més de trenta que tenen lloc en aquests moments al Regne Unit, organitzadees per #StoptheCoup, Atureu el Cop / OLI SCARFF / AFP

Londres“De cap manera ens trauràs [de la Unió Europea] sense un acord. T’aturarem i donarem a la gent els seus drets i la seva capacitat de decisió perquè determini el seu futur.” A George Square, al centre de Glasgow, la capital industrial d’Escòcia, un molt optimista líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, desafiava aquest dissabte el primer ministre britànic, Boris Johnson. Corbyn, que ha promès fer tot el possible a partir de dilluns per frenar el 'premier', ha sigut un més dels milers de persones que han sortit als carrers de més d’una trentena de ciutats del Regne Unit per protestar contra la suspensió del Parlament britànic que ha activat Johnson per tal d’impedir que la cambra es pronunciï els pròxims dies sobre el Brexit, que s’hauria de fer efectiu el 31 d’octubre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Manchester, Leeds, York, Birmingham, Oxford, Cambridge, Londres, Edimburg, Nottingham, Belfast, Brighton, Swansea o Exeter han sigut alguns dels focus d’atenció de la jornada, convocada pels activistes de la plataforma contra la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) Una Altra Europa és Possible. L’organització ha batejat les mobilitzacions amb l’etiqueta #Stopthecoup [Parem el cop].

Corbyn intervé a la protesta que s'ha convocat a Glasgow contra la gestió de Boris Johnson

“Un veritable cop britànic”

La controvertida mesura que vol aplicar Johnson és vista per una gran majoria de la cambra dels Comuns com una amenaça a la democràcia britànica. A la capital, Londres, els manifestants s'han aplegat a l’avinguda de Whitehall, on es concentra bona part del poder polític britànic, que uneix Trafalgar Square amb la plaça del Parlament de Westminster i des de la qual s’accedeix a Downing Street.

La residència oficial de Johnson ha sigut l'objectiu preferit dels cants dels milers de presents: “Quina vergonya!” i “Atureu el cop”, cridaven, alhora que exhibien les pancartes de les tres 'r': 'remain', 'reform', 'revolt' (quedar-se, reformar i revoltar-se), en relació a la posició sobre la Unió Europea i el seguit de mesures de desobediència civil que cal tirar endavant per frenar la política de Boris Johnson.

Així han estat fins que a primer hora de la tarda la policia ha desallotjat l’espai amb l’argument que hi havia massa gent a tocar de la tanca que protegeix Downing Street, segons que ha constatat aquest mateix cronista.

Abans, als afores de Downing Street, ha intervingut John MacDonnell, ministre del Tresor a l’ombra i un dels més aferrissats defensors de la celebració d’un segon referèndum, i de la continuïtat a la UE dins de les files laboristes. MacDonnell s'ha referit a Johnson com a “dictador” i a la mesura de tancar el Parlament com a un “veritable cop britànic” (A Very British Coup), en referència a una molt coneguda novel·la, un 'thriller' polític de la dècada dels vuitanta del segle passat, que narra una conspiració del 'deep state' [estat profund]i dels mitjans de comunicació més reaccionaris que volen impedir, per qualsevol mètode, que el primer ministre laborista de la ficció faci reformes estructurals al país, tregui el Regne Unit de l’OTAN i promogui un govern obert i transparent.

I també hi ha intervingut Laura Parker, una de les líders del grup Momentum, organització d’esquerra de base que dona suport a Jeremy Corbyn, que s'ha adreçat als concentrats assegurant que “aquesta és la nostra democràcia i no deixarem que un primer ministre no escollit agafi el poder d’aquesta manera. Vol curtcircuitar el sistema i amagar-se’n. Però sabem on viu, senyor Johnson”.

Que el primer ministre britànic no ha estat escollit pels ciutadans és una evidència. De fet, ocupa el 10 de Downing Street gràcies als 93.000 vots que va aconseguir en les primàries del Partit Conservador del mes de juliol, després de la renúncia de l’anterior primera ministra, Theresa May, arran de la impossibilitat de fer aprovar pel Parlament el seu acord del Brexit.

En termes generals, la jornada ha transcorregut sense cap incident greu. Però després que la policia comminés a marxar els milers de persones que s’havien concentrat al davant de Downing Street cap a migdia, uns centenars més es van tornar a aplegar als voltants de Trafalgar Square, bloquejant els carrers que la travessen. Tres persones han estat detingudes, una de les quals era la membre del consistori londinenc pel Partit Verd Caroline Russell, que fins i tot ha estat emmanillada al ser traslladada a la comissaria.

La d'avui ha sigut la primera jornada de protestes organitzades contra el tancament del Parlament. Li seguirà una segona el pròxim dimarts, quan es preveu una manifestació multitudinària que acabarà al davant del palau de Westminster, coincidint amb la represa de les sessions després de les vacances.

Johnson, però, no mourà un dit per la pressió del carrer. Només els jutges o les iniciatives legislatives podran aturar-ho.

stats