Macron renya Merkel pel seu "fetitxisme" del superàvit

La cancellera diu que la UE no pot confiar que els Estats Units de Trump la protegeixin

Com si fos un regal pel primer aniversari en la presidència de França, Emmanuel Macron ha rebut el premi Carlemany, que atorga cada any la ciutat alemanya d'Aquisgrà, en reconeixement a la seva visió d'una nova Europa. Macron d'Europa ha instat la cancellera Angela Merkel, l'encarregada de penjar-li la medalla davant d'un auditori ple de caps d'estat i líders europeus, a refundar el projecte europeu i alhora ha criticat l'obsessió "fetitxista" de Berlín per mantenir el superàvit fiscal i comercial.

Macron, després de rebre la medalla, ha fet un tuit en què es pregunta "Qui deia que Europa no tenia futur?" il·lustrat amb una fotografia juntament amb diversos joves.

Sobirania i menys rigidesa pressupostària, ha demanat un Macron que en les últimes setmanes ha viscut en pròpia carn la insatisfacció popular de les retallades exigides per Berlín per quadrar el pressupost i que ha vist com en la seva visita recent als Estats Units no podia convèncer Donald Trump per mantenir-se en el món de relacions multilalerals i ha tirat pel dret sortint de l'acord nuclear amb l'Iran, amb conseqüències encara imprevisibles.

"Desperteu, alemanys", ha proclamat el president francès per explicar que el seu país ha fet les reformes exigides i que han sublevat les classes treballadores i populars però que ara tant França com la Unió Europea necessiten inversions i despesa social per avançar cap a la "convergència" europea. Una recepta contrària a mantenir el dèficit a ratlla tal com està estipulat ara des de les institucions de Brussel·les i Berlín.

Al seu costat, l'amfitriona Merkel se l'escoltava i en el seu discurs ha subratllat la "passió" de Macron. Ara bé, fins ara no ha aixecat el peu de l'accelerador dels seus plans de contingència pressupostària per als socis europeus, tot i que ha admès que cal "un nou punt de partida per a Europa". En el que sí que han coincidit els dos líders és en la defensa del multilateralisme internacional, tant a nivell comercial com en la defensa de plans com el de l'Iran. Merkel ha alertat que Europa ja no pot comptar ni confiar en la protecció dels Estats Units d'un Donald Trump que ha demostrat que vol anar per lliure.

La primavera que li espera a Macron

Més continguts de