Internacional 11/05/2018

El nou líder de Malàisia anuncia l'alliberament del pres polític més famós del país

L'opositor empresonat Anwar Ibrahim ha rebut ara el perdó reial

Ara
2 min
El nou primer ministre de Malàisia, Mahathir Mohamad, en roda de premsa l'endemà de la seva victòria electoral

BarcelonaJust l'endemà de ser escollit primer ministre de Malàisia, Mahathir Mohamad, l'ex cap de govern de 92 anys que va guanyar les eleccions després de passar a l'oposició, ha anunciat aquest divendres que ha obtingut el perdó reial per a Anwar Ibrahim, el pres polític més important del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Anwar Ibrahim va ser el número dos de Mahathir Mohamad quan aquest va ser primer ministre als anys 90 fins que ell mateix el va expulsar del govern el 1998. Ibrahim va formar llavors el moviment opositor Reforma i es va convertir en el principal enemic de Mohamad. Però la rivalitat entre ells va acabar el 2016, quan Mohamad va abandonar el partit oficialista, Barisan Nasional (BN), que ha governat el país des de la seva independència el 1957 fins ahir dijous, i es va unir al bloc opositor, amb el qual va obtenir la victòria en les eleccions de dimecres passat.

Ibrahim havia sigut empresonat pel govern de l'antic primer ministre, Najib Razak, el 2015 sota els càrrecs de sodomia, en una causa que els seus seguidors i també entitats independents com Amnistia Internacional denunciaven com a "políticament motivada".

Imatge d'arxiu del líder opositor empresonat a Malàisia, Anwar Ibrahim.

"El rei ha dit que està disposat a perdonar Anwar immediatament", ha dit Mahathir aquest divendres, quan ha anunciat també que demà dissabte farà públics els noms del seu govern de 12 persones.

Tot i que aquest cop no ho va especificar, Mahathir havia dit ja durant la campanya que cediria el poder a Ibrahim, de 70 anys, quan fos alliberat. El pres polític havia de sortir aviat de la presó per bona conducta, sense haver complert del tot la pena de cinc anys que se li va imposar, però el perdó reial sembla que permetrà l'alliberament immediat.

El nou primer ministre del país, a més, ha anunciat que pensa treballar per retornar els milers de milions de dòlars que l'anterior govern de Najib Razak hauria desfalcat, en un escàndol de corrupció que ha sigut clau en la seva derrota electoral.

stats