Internacional 03/05/2019

Malàisia allibera l'única condemnada per l'assassinat del germà de Kim Jong-un

La dona s'ha beneficiat pel bon comportament i per haver admès la seva culpabilitat

Ara
2 min
Malàisia allibera a l'única persona condemnada per l'assassinat del germà de Kim Jong-un

BarcelonaL'única dona condemnada per l'assassinat de Kim Jong-nam, el germà del president de Corea del Nord Kim Jong-un, ha estat alliberada aquest divendres després que un tribunal malaisi hagi decidit reduir la seva condemna per bon comportament i per haver admès la seva culpabilitat en el crim.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La vietnamita Doan Thi Huong va ser condemnada a tres anys i quatre mesos de presó per lesions, però ha complert poc més de dos anys de condemna. L'acusada es va declarar culpable d'aquest crim per evitar la pena capital, prevista a Malàisia per delictes de sang com l'assassinat.

"Avui és un gran dia, la Doan viatjarà al Vietnam", ha explicat el seu advocat, Hisyam Teh Poh Teik en una roda de premsa en l'aeròdrom de Kuala Lumpur que ha estat retransmesa en directe. El mateix advocat ha explicat que la fiscalia malàisia no ha presentat cap apel·lació a la sentència, per la qual cosa el cas contra Huong ha quedat tancat.

Huong va ser detinguda amb la indonèsia Siti Aisyah per haver assaltat al germà de Kim Jong-un a l'aeroport de Kuala Lumpur, capital de Malàisia, el 2017. Es van acostar a ell i li van fer ensumar un agent nerviós que el va matar en poc més de mitja hora, de camí a l'hospital. Elles sempre han afirmat que no eren conscients que assassinarien ningú, sinó que creien que estaven fent una broma per a un programa de televisió. Siti Aisyah ja va ser alliberada a principis de març sense càrrecs.

Els culpables

Des de Pyongyang afirmen que la mort del germà de Kim Jong-un va ser causada per un atac cardíac, i acusen les autoritats malàisies de conspirar contra ells de la mà de Washington i Seül.

Però segons la investigació de la policia malàisia, l'assassinat va ser organitzar per quatre membres de d'intel·ligència nord-coreana: Ri Ji-hyon, Hong Song-hac, O Jong-gil i Ri Jae-nam. Presumptament aquests agents d'intel·ligència van contractar les dues dones utilitzant noms i nacionalitats inventats.

No se sap res dels quatre sospitosos, que estan desapareguts des que van abandonar Kuala Lumpur en avió hores després de la mort del germà del president de Corea del Nord. Segons les fonts malàisies, els quatre van contemplar des de l'aeroport l'execució del seu pla.

stats