REGNE UNIT
Internacional 12/01/2018

“Els malalts estan morint als passadissos dels hospitals anglesos”

68 caps de serveis d’urgències denuncien la situació del sistema sanitari

Quim Aranda
2 min
Ambulàncies on es fa esperar els pacients davant la falta de llits als hospitals britànics.

LondresEls pacients “estan morint prematurament als passadissos dels hospitals” entre riscos de seguretat “intolerables”. És la denúncia que 68 caps de serveis d’urgències d’hospitals del Regne Unit van adreçar ahir a la primera ministra britànica, Theresa May, a través d’un escrit fet públic al Health Service Journal. La raó del col·lapse és “la falta de finançament crònic” del Sistema Nacional de Salut (NHS, en les sigles en anglès) i la “mala preparació” davant de la pressió que pateixen els hospitals durant els mesos d’hivern.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La carta es va difondre coincidint amb la publicació, hores abans, de les pitjors dades en més d’una dècada sobre els temps d’espera dels malalts als compartiments d’urgències al llarg del mes de desembre. L’objectiu del sistema definit pel ministeri de Sanitat és que en el 95% dels casos se’ls atengui dins de les primeres quatre hores. Al desembre, però, només es va complir el termini en el 77,3% dels pacients necessitats, una xifra encara per sota de les dues dades més negatives anteriors, del gener del 2017 i el desembre del 2016.

El mes passat 392.277 persones van passar per les urgències d’algun dels complexos hospitalaris del Regne Unit, una dada que posa de manifest l’enorme demanda que suporta el sistema, que ha de fer front a una població cada vegada més envellida i amb uns recursos cada cop més escassos. Al Regne Unit cada dia 200 persones superen la barrera dels 85 anys.

La setmana passada la premier, Theresa May, va demanar disculpes des del Parlament pels retards que es van registrar en les atencions durant els últims set dies del 2017.

Altres denúncies dels màxims responsables d’urgències són “la falta de personal i la falta de llits”, fet que obliga a fer atenció continuada als passadissos o a deixar pacients dins de les ambulàncies a l’espera d’espai als centres.

La intervenció dels metges és molt significativa en un moment en què s’estén la idea entre l’opinió pública que el sistema no aguantarà gaire més l’actual situació. El debat sobre com finançar-lo va centrar dimecres la sessió de control al govern. En els pròxims mesos serà un dels cavalls de batalla polítics. Els 1.900 milions d’euros extres promesos pel Tresor en el nou pressupost no semblen prou per cobrir les necessitats.

stats