Marroc
Internacional 17/03/2012

El Marroc perdona els violadors si es casen amb la seva víctima

Una menor marroquina es va suïcidar un any després que el seu agressor es casés amb ella per evitar la presó. La majoria de famílies de les víctimes accepten la unió per conservar l'honor de la noia

Ara
2 min

BarcelonaAra fa un any, Amina, una menor marroquina de 15 anys, va ser violada pel seu veí, 10 anys més gran que ella, i la seva família va decidir denunciar l'agressió. Malgrat això, després de la mediació entre les dues famílies i el tribunal, es va obligar Amina a casar-se amb el seu agressor. Així, segons indica la llei al Marroc, ell evitaria el càstig i ella podria defensar el seu honor. Per Amina la resolució va ser el principi d'un malson.

Després d'un any suportant el maltractament per part de família del seu marit i el rebuig del seu propi pare, la menor va decidir suïcidar-se la setmana passada i acabar amb el patiment al qual havia estat sotmesa.

El govern marroquí ha al·legat aquest divendres que Amina no havia estat realment violada "perquè mantenia una relació sexual consentida amb l'home amb el qual després es va casar". En canvi, el pare de la noia ha assegurat que sí que va ser forçada i que ell volia que el violador fos castigat: "Des del principi no vaig voler aquest matrimoni , però per la pressió de la meva dona, la família i el tribunal el vaig acceptar". De totes maneres, el Marroc reconeix que "la investigació sobre les causes del suïcidi de la menor segueixen el seu curs".

La història d'Amina, que ha donat la volta al món a través de la premsa internacional, ha ajudat a donar a conèixer aquest aspecte de la llei marroquina. Aquesta castiga la violació amb 10 o 20 anys si la víctima és menor. Malgrat això, el Codi Penal estipula que el violador serà perdonat si es casa amb la seva víctima. Aquest tipus de matrimoni sol ser imposat per la força de la tradició per "protegir" l'honor de la dona i "resoldre" el mal causat després de la violació. Les famílies de les víctimes menors de 18 anys solen estar d'acord amb la unió, perquè la pèrdua de la virginitat de la dona fora del matrimoni es considera una deshonra.

El Marroc va reformar part del seu Codi Penal ara fa 8 anys "per millorar la situació de la dona", però els activistes, que aquesta setmana s'han manifestat arreu del país pel cas d'Amina, creuen que encara hi ha molt camí a fer.

stats