Internacional 13/06/2016

Les primeres víctimes identificades a Orlando són llatines

Les donacions de sang es disparen a nivells rècord des de l'11-S però continua la prohibició als homosexuals

Ara
2 min
La comunitat gai de San Francisco ha organitzat un acte en memòria de les víctimes d'Orlando.

BarcelonaLes primeres identificacions de les víctimes mortals de la matança a la discoteca gai Pulse d'Orlando són d'origen hispà, segons es desprèn dels cognoms facilitats per la policia. Fins ara han estat identificades set de les 50 persones mortes en el tiroteig, entre les quals es troba l'autor de l'atac, Omar Seddique Mateen, nord-americà de 29 anys que hauria declarat la seva lleialtat amb l'Estat Islàmic en una trucada al servei d'emergències poc abans de morir abatut pels trets de la policia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia, però, encara no ha confirmat si Mateen va tenir algun tipus de relació amb l'Estat Islàmic per rebre instruccions o entrenament o si va actuar com a un llop solitari. Amb tot, l'agència de notícies Amaq, vinculada als jihadistes, ha subratllat en un comunicat que l'atac armat el club nocturn "va ser perpetrat per un combatent" del grup terrorista.

L'agent de l'FBI Ron Hopper ha afirmat en una roda de premsa que és massa aviat per afirmar que la matança estigui vinculada al terrorisme, però ha indicat que el presumpte autor dels trets a la discoteca va cridar l'atenció de les autoritats el 2013 per primera vegada. Segons Hopper, Mateen havia fet "comentaris incendiaris als seus companys de feina que van deixar entreveure els seus possibles llaços amb terroristes", i va ser interrogat fins a dues vegades.

Posteriorment, el 2014, va ser interrogat per la seva presumpta relació amb Moner Mohammad Abusalha, un terrorista amb nacionalitat nord-americana que va morir en un atac suïcida a Síria, però es va resoldre que "el contacte va ser mínim i no va constituir una amenaça".

Mentrestant, durant tota la nit i matinada, hora catalana, s'han vetllat les víctimes i s'han succeït les mostres i missatges de solidaritat amb la comunitat de gais i lesbianes.

A més, la ciutadania ha respost massivament a les crides de les autoritats sanitàries per donar sang per atendre el mig centenar de ferits que estan ingressats en diversos hospitals de la ciutat. Susan Forbes, vicepresidenta de l'organització OneBlood, ha explicat a l'agència Efe que fins ara hi ha hagut més de 35.000 donants, una xifra rècord des dels atemptats a les Torres Bessones, el 2001.

Tot i que en un principi s'havia comentat la possibilitat que les autoritats aixequessin el veto a la comunitat gai per donar sang, finalment els homes que han tingut sexe amb altres homes en els últims 12 anys no són acceptats.

Després de l'anunci que els hospitals necessitaven sang per atendre els ferits, milers de persones han fet files quilomètriques per donar plasma, i centenars de persones els han anat a portar menjar i aigua per fer-los l'espera menys llarga.

stats