Internacional 11/06/2018

La foto de Merkel desafiant Trump al G-7, diana de les burles a Twitter

La imatge, difosa pel gabinet de la cancellera, s'ha viralitzat perquè és espontània

Cristina Mas
2 min

BarcelonaEls líders mundials desesperats davant d'un Trump impassible. La imatge de Jesco Denzel, un fotògraf del govern alemany, difosa pel portaveu de la cancellera, Angela Merkel, ha sigut el més vist de la reunió d'aquest cap de setmana del G-7 –el grup dels països més poderosos del món– al Canadà. S'hi veu el president nord-americà, Donald Trump, amb els braços creuats i amb la mirada impassible; Merkel, al centre, abraonada sobre la taula, i el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, amb cara de resignació. El president francès, Emmanuel Macron amb prou feines es reconeix a l'esquerra, mentre que de la 'premier' britànica, Theresa May, només en veiem els cabells. El gran absent és l'amfitrió, el canadenc Justin Trudeau.

La instantània s'ha fet viral perquè és molt espontània. És poc habitual veure els líders mundials fora de les fotografies de família o les encarcarades imatges d'encaixades de mans. I també perquè il·lustra amb gran efectivitat la política d'"Amèrica primer" que regeix la diplomàcia nord-americana i les fortes tensions que s'han viscut durant els dos dies de trobada al Canadà. Trump va acabar dinamitant la reunió via Twitter.

La imatge té tanta potència que ha sigut utilitzada per la diplomàcia de tots dos bàndols. Si l'equip de Merkel la va difondre per mostrar la fermesa de la cancellera davant Trump, l'assessor de seguretat nacional del president nord-americà, John Bolton (que apareix a la dreta de la fotografia), la va fer servir justament per evidenciar que el seu president es mantenia impassible davant les pressions. Així preparava el terreny per a la retirada de Trump de l'endemà.

Malgrat tota l'especulació generada pel llenguatge corporal, altres imatges de la trobada expliquen altres històries. Un periodista alemany va tuitejar imatges del mateix moment difoses pels equips dels altres líders mundials:

I a banda de les consideracions geopolítiques, la imatge s'ha fet viral i molts usuaris n'han fet burla amb tota mena de mems, des de parlar de reminiscències del Renaixement fins a comparar-ho amb els Simpson.

L'eurodiputat Guy Verhofstadt hi va afegir un diàleg fictici: "Diga'ns què té el Vladímir contra tu. Potser et podrem ajudar".

L'escriptora feminista nord-americana Amee Vanderpool no es va estar de tuitejar que "qualsevol deu haver passat un cap de setmana millor que Merkel".

D'altres comparaven l'ambient amb la trobada prèvia del G-7 amb Obama:

stats