Pakistan
Internacional 10/10/2012

Els metges extreuen la bala del cap de la nena atacada pels talibans per anar a l'escola

Els islamistes pakistanesos van reivindicar l'atemptat contra Malala Yousufzai, de 14 anys, a qui acusen de "proocidental". El país està commocionat per l'atac, i la noia rebrà tractament a l'estranger

Reuters
2 min
Malalal Yousafzai, després de la cirurgia. AFP

PeshawarCirurgians pakistanesos han pogut extreure una bala del cap d'una nena de 14 anys a qui els talibans van disparar perquè defensava el dret de les nenes a anar a l'escola. Malala Yousufzai estava en estat crític després que li disparessin al cap i al coll dimarts passat, en sortir de l'escola. Dues nenes més també van resultar ferides.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Yousafzai havia denunciat els talibans pakistanesos quan tot just tenia 11 anys, moment en què el govern va cedir als talibans el control efectiu de la vall de Swat, on viu.

El seu coratge la va convertir en un símbol nacional, i l'atac ha despertat una gran alarma al país. La jove està inconscient i es manté a la unitat de cures intensives en un hospital militar a la ciutat de Peshawar, al nord-oest del país.

"Ella encara està inconscient i es manté en la unitat de vigilància intensiva", va dir Mumtaz Khan, cap del grup de metges que s'ocupen de Yousufzai a l'hospital on està ingressada. Molts diaris pakistanesos han publicat en portada imatges de Yousufzai ensangonada, en el moment de ser traslladada a l'hospital. "L'esperança, blanc de l'odi", titula 'The Express Tribune'.

"Covards"

El president del Pakistan, el primer ministre i els caps dels partits de l'oposició es van unir a diversos grups de drets humans (Amnistia Internacional i les Nacions Unides) per condemnar l'atac. Els talibans el van reivindicar dient que Yousufzai era "prooccidental", que havia estat promovent la cultura occidental i que havia parlat en contra d'ells. "Qualsevol dona que, per qualsevol mitjà, exerceix un paper en la guerra contra els mujahidins hauria de ser assassinada", va dir el portaveu talibà Ihsanullah Ihsan. "Estem totalment en contra de l'educació mixta i d'un sistema d'educació laic".

El president Asif Ali Zardari ha explicat que ha donat instruccions perquè Yousufzai pugui rebre atenció mèdica a l'estranger. Ja hi ha preparat un avió a l'aeroport de Peshawar per traslladar-la, quan el seu estat ho permeti, als Estats Units. Imran Khan, un popular exjugador de criquet que s'ha passat a la política, s'ha ofert a pagar el tractament mèdic.

stats