Internacional 07/09/2021

Mèxic despenalitza l'avortament en una decisió històrica

EL Tribunal Suprem anul·la la presó amb què es castigava la interrupció voluntària de l'embaràs en alguns estats

ARA
2 min
Una manifestació de dones que demana el dret de l'avortament per a totes les dones de Mèxic, en  una imatge del 2020.

BarcelonaDia de celebració a Mèxic. El Tribunal Suprem de Mèxic ha despenalitzat l'avortament després d'una decisió històrica. Per unanimitat, els ministres del ple del Tribunal Suprem han invalidat l'article 196 del Codi Penal de l'estat de Coahuila, al nord del país, que imposava d'un a tres anys de presó "a la dona que voluntàriament practiqui l'avortament o a la persona que la faci avortar amb el seu consentiment". A partir d'ara, doncs, la penalització de les dones que decideixin avortar en la primera etapa de l'embaràs és inconstitucional i es permet així el dret a decidir. "A partir d'ara no es podrà processar cap dona que avorti en els supòsits considerats per aquest tribunal", ha dit el seu president, Arturo Zaldívar. Es tracta, ha afegit, d'una "nova ruta de llibertat, claredat, dignitat i respecte i un gran pas en la seva lluita històrica per la igualtat i l'exercici dels seus drets".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una decisió de gran importància, ja que l'accés a l'avortament era desigual a tot el país i només estava despenalitzat en quatre dels 32 estats mexicans: Ciutat de Mèxic, Oaxaca, Hidalgo i Veracruz. Però ara, derivat d'una impugnació que l'extinta Procuradoria General de la República (PGR) va fer contra el Codi Penal de Coahuila el 2017, el tribunal ha declarat inconstitucional la criminalització de la dona que avorta i la del personal sanitari que l'assisteix amb consentiment.

La decisió del Suprem només invalida el Codi Penal de l'estat en qüestió, Coahuila, però estableix un precedent obligatori per a tots els tribunals del país, que hauran de dictaminar a favor de les dones. Per tant, dones i organitzacions que defensen els drets reproductius podran aprofitar el precedent per combatre per la via judicial la criminalització de l'avortament en altres codis penals estatals. A més, el projecte ha subratllat com una de les seves implicacions "la garantia que les dones o persones gestants que així ho decideixin puguin interrompre el seu embaràs en les institucions de salut pública de forma accessible, gratuïta, confidencial, segura, expedita i no discriminatòria".

El gran pas que ha fet avui Mèxic, un país de profundes conviccions no només catòliques sinó d'altres religions encara més restrictives amb aquestes pràctiques, el situa en la línia de modernitat legal que han aconseguit altres nacions. Molt celebrat a escala mundial va ser el dret a l'avortament legislat a l'Argentina el desembre de l'any passat, per exemple.

Arran de la decisió, en diverses ciutats mexicanes s'han vist mostres d'eufòria: diversos ciutadans, sobretot dones, han sortit al carrer amb mocadors o samarretes verdes –color del moviment que, durant anys, ha lluitat contra la despenalització de l'avortament al país– a celebrar la decisió.

stats