RELLEU A L'HAVANA

Miguel Díaz-Canel: "Serem lleials al llegat de Fidel"

El Parlament cubà confirma l'elecció del fins ara vicepresident, que posa fi a l'era dels Castro

Castrisme sense els Castro. El nou president del país, Miguel Díaz-Canel, escollit aquest dimecres per l'Assemblea Nacional, ha assegurat que entén que el mandat que rep "és donar continuïtat a la Revolució Cubana en un moment històric i crucial", marcat per  "l'actualització" del model econòmic i social del país. En aquest sentit, ha confirmat la seva opció continuista i ha situat Raúl Castro com un referent per a qui reserva "les decisions de més gran transcendència per al present i futur de la nació".

El 98,3% dels parlamentaris de l'Assemblea Nacional, l'òrgan unicameral legilsatiu, han ratificat Díaz-Canel, que ha començat el seu primer discurs amb paraules de reconeixement a la generació històrica que va fer la Revolució del 1959 i que va posar fi al domini nord-americà i a la dictadura de Batista. Díaz-Canel, nascut un any després del triomf del castrisme, s'ha compromès amb els seus principis. "Serem lleials al llegat de Fidel Castro, líder històric de la Revolució, i també a l'exemple, valor i ensenyaments de Raúl Castro, líder actual del procés revolucionari".

El nou líder cubà reflecteix molt bé el perfil de dirigents de la primera generació nascuda després de la Revolució: gent discreta i obedient, i amb una gran predisposició a exhibir el seu compromís amb el sistema comunista.

El nou mandatari ha sigut ratificat amb el 99,83% dels vots de l'Assemblea Nacional del Poder Popular, segons les dades ofertes davant les càmeres per la presidenta de la Comissió Electoral Nacional, Alina Balseiro.

Quan han sabut el resultat, els diputats cubans han ofert un fort aplaudiment al nou president, que ha rebut la felicitació de Raúl Castro amb una encaixada de mans i una abraçada, segons s'ha pogut veure a la televisió estatal minuts després que les agències oficials divulguessin les dades .

Un vicepresident veterà

Al mateix temps que Díaz-Canel, s'ha triat també la resta de membres del Consell d'Estat (el màxim òrgan de govern a Cuba), amb el veterà Salvador Valdés Mesa com a primer vicepresident de l'illa.

El grup de cinc vicepresidents estarà integrat per l'històric Ramiro Valdés; el ministre de Salut, Roberto Morales; la controladora general, Gladys Bejerano; la directora de l'Institut de Recursos Hidràulics de Cuba, Inés María Chapman, i la presidenta de l'Assemblea Provincial de Santiago de Cuba, Beatriz Johnson.

Després de la proclamació dels resultats, el president del Parlament, Esteban Lazo, ha convidat el president entrant a ocupar el seu nou lloc a la presidència de l'Assemblea. Des d'allà, Díaz-Canel ha fet la salutació militar a Raúl Castro i li ha fet una altra abraçada. Llavors Castro ha aixecat el braç del seu successor en un clàssic gest de la iconografia revolucionària.