ITÀLIA
Internacional 30/05/2019

La militància del Moviment 5 Estrelles salva Di Maio

El populista obté la confiança malgrat perdre sis milions de vots

Soraya Melguizo
3 min
La militància del Moviment  5 Estrelles salva Di Maio

RomaLuigi Di Maio va ser confirmat ahir com a líder del Moviment 5 Estrelles (M5E) després de superar una votació de la militància del partit. Di Maio havia decidit sotmetre a una mena de moció de confiança el seu futur com a cap polític de la formació, després de perdre sis milions de vots i quedar tercer, per darrere de la Lliga i el Partit Democràtic, en les eleccions europees de diumenge.

A través de la plataforma Rousseau, el sistema informàtic amb el qual es gestiona bona part de la política interna del partit -nomenaments i expulsions incloses-, tots els inscrits a la formació van poder votar sobre la continuïtat de l’actual vicepresident del govern i ministre de Treball i Desenvolupament Econòmic. El 80% dels poc més de 56.100 afiliats que van votar van ratificar el lideratge de Di Maio.

“No perdré el temps. A partir de demà tindreu novetats sobre la renovació d’alguns càrrecs i procediments interns”, va anunciar Di Maio després de conèixer el resultat de la votació. “El nostre procés d’evolució s’acaba d’iniciar”, va afegir.

El lideratge de Di Maio estava molt qüestionat per alguns membres de la formació després del cop patit a les eleccions europees. El M5E es va enfonsar fins al 17% dels vots, la meitat dels que va obtenir fa un any a les legislatives que el van portar al poder amb la Lliga de Salvini, el seu soci al govern i rival a les urnes i que és el gran vencedor d’aquesta cita, amb el 34%. La derrota va portar alguns exponents del partit a criticar l’excessiva acumulació de càrrecs polítics de Di Maio -ministre, vicepresident i líder- i exigir una profunda renovació interna.

Dos anys de lideratge

Di Maio, que va ser elegit cap polític de la formació a través d’unes primàries online el 2017, es va defensar de les crítiques a la seva gestió i va assegurar que sempre havia complert amb el seu deure en les files de la formació. “Ho he donat tot, fins i tot quan ningú creia en això”, va escriure en el blog del partit, on va anunciar la convocatòria de la votació, alhora que va recordar que havia promès que el partit arribaria al govern i ho havia aconseguit.

El líder del M5E va assegurar que estava disposat a dimitir, si l’hi demanaven els inscrits. “Mai he defugit els meus deures i si hi ha alguna cosa a canviar al Moviment, ho farem”, va escriure. “Però abans de qualsevol decisió, tinc el dret de saber què penseu vosaltres de la meva gestió”.

El suport de la militància dona una mica d’oxigen a Di Maio, que ara es considera més legitimat per enfrontar-se a Matteo Salvini. El M5E va guanyar les eleccions legislatives l’any passat però no va aconseguir la majoria suficient per governar en solitari. Després de gairebé 90 dies de dures negociacions, els grillinos van signar fa just un any un pacte amb la Lliga de Salvini que va donar llum verda a un govern de coalició. Però, en aquests últims mesos, el leguista s’ha imposat com l’autèntic líder de l’executiu sense que Di Maio hagi sigut capaç de fer-li ombra. El triomf recent de Salvini a les urnes ha invertit els equilibris dins de la coalició i el M5E ha passat de ser el primer partit d’Itàlia a soci minoritari al govern bicèfal.

Tot i que Salvini assegura que el pacte de govern seguirà, els analistes creuen que el líder de la Lliga podria buscar rèdit en la crisi dels populistes i forçar una crisi que precipiti la ruptura i obligui a un avançament electoral, possiblement després de l’estiu. Ahir ja va llançar el seu primer avís per a navegants: “Si es treballa es va endavant, però si continuen les discussions i els insults, la Lliga no té temps per perdre”, va advertir.

stats