ENTREVISTA

“Ara són els miners, però tothom estarà afectat pel canvi i cal donar veu als treballadors”

Entrevista al coordinador de política climàtica de la Confederació Internacional de Sindicats

¿Estan a favor d’un Green New Deal?

El Green New Deal és una de les etiquetes que ara es posen a molts plans, però bàsicament pretenen impulsar la gran transformació cap a una economia verda i neutra en carboni. Això tindrà un impacte molt important sobre els treballadors, i per això calen garanties que es farà una transició justa.

¿Participen en la cimera de l’ONU COP25?

Els sindicats del món hem enviat a la COP25 de Madrid demandes específiques. Tots els països han de preparar les seves aportacions, anomenades NDC, el 2020, i el que demanem és que aquests plans nacionals tinguin en compte de manera molt específica l’impacte en els treballadors. Volem que cada NDC faci una anàlisi exhaustiva de quants llocs de treball es perdran, de com el país gestionarà aquestes pèrdues i de quants llocs de treball es poden crear en els nous sectors d’energies renovables.

Quins sectors o països patiran més?

Tots els estats del món es veuran afectats per aquesta transformació, però els sectors que estan rebent ara atenció més específica són els de la mineria de carbó. I en aquest camp un bon exemple és el que ha fet el govern espanyol. El diàleg que ha obert la ministra Teresa Ribera amb els miners espanyols per coordinar la transició és el que volem veure que es fa a tots els països.

¿Tots els sindicats i treballadors estan a favor de la transformació o hi ha resistències?

Evidentment hi ha debat, però el nostre missatge és “una transició justa amb una acció climàtica ambiciosa”. Això vol dir que la implementació del canvi s’ha de fer d’una manera socialiment justa i involucrant els treballadors, perquè puguin dir-hi la seva. En definitiva, serà una redistribució i algú haurà de pagar la factura d’aquesta transformació gegantina, i si no es fa de manera justa, es deixarà gent enrere.

Als Estats Units, on la política va en el sentit contrari, què en pensen els sindicats?

Els sindicats dels EUA també estan compromesos amb aquesta transició justa, i hi estan treballant activament. Allà també s’han creat molts llocs de treball en l’economia verda, però el més important és buscar sortida als miners del carbó.

Més continguts de