El ministre de l'Interior francès es desentén del cas Benalla

Macron continua sense pronunciar-se i espera tenir més informació

El ministre de l'Interior francès, Gérard Collomb, ha derivat aquest dilluns les responsabilitats de l'anomenat cas Benalla al Palau de l'Eliseu, que es va ocupar de sancionar el llavors cap de seguretat presidencial i la prefectura de la policia, que no va posar els fets en mans de la justícia.

Collomb, que ha comparegut davant la comissió d'investigació parlamentària creada per a l'escàndol, ha dit que no coneixia Alexandre Benalla, responsable de seguretat dels desplaçaments del president francès, Emmanuel Macron. També ha dit que desconeixia quin era el seu rang i si formava part de les forces de seguretat fins que la setmana passada el diari 'Le Monde' va publicar el vídeo en què se'l veia agredint dos manifestants l'1 de maig passat amb un casc i un braçalet de la policia, tot i que ell no en formava part.

A més a més, ha explicat que com que el seu cap de gabinet li va dir que des del departament de presidència s'havia sancionat Benalla, ell ja no hi podia fer res i se'n va desentendre. "Els fets estaven sent estudiats en el nivell adequat", ha subratllat el responsable d'Interior, que ha afegit que des de llavors ja no se'n va ocupar més i que ni tan sols va tractar el tema amb Macron.

Sobre els retrets de l'oposició per no informar del cas a la justícia, que ha imputat Benalla i quatre persones més, ha assenyalat que "no és al ministre a qui correspon fer-ho".  D'altra banda, va insistir a condemnar "amb tota la fermesa" l'agressió contra els manifestants, un fet que "és inadmissible".

El cap de la policia de París, Michel Delpuech, també ha comparegut a la comissió d'investigació aquest dilluns i ha sostingut que darrere del cas Benalla hi havia "excessos individuals inacceptables, condemnats, enmig d'un amiguisme poc saludable", cosa que "òbviament no té conseqüències a la seu de la policia".

Una nova crisi per a Macron

Macron encara no s'ha pronunciat públicament fins ara sobre l'escàndol que l'esquitxa de manera directa, però a través de diversos membres del govern ha fet saber que considera "totalment escandalós" i "inacceptable" el que va fer el seu empleat l'1 de maig. Segons el secretari d'Estat de Relacions amb el Parlament, Christophe Castaner, el president vol tenir una visió global i reorganitzar la seva administració abans de pronunciar-se.

Alexandre Benalla, que havia sigut el màxim guardaespatlles de Macron durant la campanya electoral de l'any passat, va ser acomiadat divendres passat i s'enfronta a diversos càrrecs. Ha sigut acusat d'assalt amb un còmplice interferint en treballs policials, suplantació d'un oficial de policia i recepció de material de vigilància il·legalment.  

L'exguardaespatlles, per la seva banda ha denunciat aquest dilluns a través dels seus advocats "l'ús mediàtic" que s'està fent del seu cas amb l'objectiu de danyar la imatge del president. "El senyor Benalla està atònit per l'ús mediàtic i polític de la seva acció l'1 de maig del 2018 contra dos esvalotadors que agredien als policies", han explicat els advocats en un comunicat enviat a la televisió TF1, en el que es queixen de que amb l'atac a l'antic responsable de seguretat de l'Eliseu "es busca fer mal a la presidència".

Els lletrats han afirmat que Benalla no tenia intenció d'intervenir i que el comportament de dos individus "particularment violents" li va semblar que "desbordava les capacitats operatives dels policies". Els advocats també han explicat que Benalla va actuar emparant-se en l'article 73 del procediment penal, que estipula que tot ciutadà ha d'assistir a la policia en cas de necessitat.