Publicitat
Publicitat

El primer ministre xinès reconeix que el futur econòmic del país serà "dur i difícil"

"Tal com va passar el 2008, ens enfrontem a dificultats que poden ser superades mitjançant el dur treball", ha dit Wen Jiabao al poble xinès

El primer ministre de la Xina, Wen Jiabao, ha destacat que la segona economia mundial s'enfronta a un futur "dur i difícil" a causa de l'ombrívol panorama financer mundial. Per això ha demanat al país un esforç per superar aquest repte, segons informa Xinhua.

"Com va passar el 2008, ens enfrontem a dificultats que poden ser superades mitjançant el dur treball", ha assenyalat Wen en un viatge de feina per la província de Jiangsu, a l'est del país i una de les zones que,
per la falta de crèdit a moltes de les seves firmes privades, més s'ha ressentit dels problemes econòmics aquest any.

Wen ha admès que les exportacions de la Xina s'estan frenant cada vegada més, especialment en els últims tres mesos, i que, alhora, la indústria nacional ha reduït el seu marge de beneficis fins al punt que són moltes les firmes del sector secundari amb pèrdues .

El deute sobirà

Les crisis de deute sobirà en els principals socis comercials de la Xina (la Unió Europea i els Estats Units), l'augment dels costos de producció i l'alta inflació que ha regit aquest any al país "han dificultat la regulació macroeconòmica", va subratllar el primer ministre.

Wen, però, ha assenyalat que el desenvolupament econòmic nacional és "en general, bo" i ha destacat que per afrontar els reptes, Pequín continuarà les seves mesures per estimular el consum intern i estabilitzar la demanda externa, i mantindrà estables les ajudes a l'exportació.

Els esforços pendents

A més, "s'han de fer esforços per augmentar la competitivitat de les firmes nacionals, promoure la transferència de la indústria a les regions occidentals del país (menys desenvolupades) i fer créixer l'accés a mercats, especialment en països emergents", ha subratllat el cap de l'executiu.

La Xina seguirà buscant firmes estrangeres que inverteixin al país; augmentarà la lluita per protegir la propietat intel·lectual i estimularà la injecció de capital privat en sectors com el ferroviari, els serveis públics, les finances, l'educació o la sanitat.

Signes d'alentiment

El PIB de la Xina ha mostrat signes d'alentiment al llarg de l'any, ja que va créixer un 9,7% interanual en el primer trimestre, un 9,5 en el segon i un 9,1 en el tercer, cosa esperada per Pequín, que aquest any ha retirat polítiques d'estímul llançades el 2009 per fer front a la crisi financera mundial.

Més continguts de