Internacional 27/10/2011

El Parlament Europeu premia cinc activistes de la Primavera Àrab

Els presidents dels grups polítics de l'hemicicle comunitari han aprovat per unanimitat donar el premi Sakharov per la llibertat d'esperit a protagonistes de les revoltes al món àrab

Afp
1 min

EstrasburgEl Parlament Europeu ha atorgat el prestigiós premi Sakharov per la llibertat d'esperit a cinc militants de la Primavera Àrab, segons han informat fonts parlamentàries. Els llorejats són el tunisià Mohamed Bouazizi –honorat a títol pòstum–, la militant egípcia Asmaa Mahfouz, el dissident libi Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, l'advocat sirià Razan Zeitouneh i el caricaturista també sirià Ali Farzat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mohamed Bouazizi, símbol de la revolució tunisiana, es va immolar el 17 de desembre del 2010 a Sidi Bouzid, i va morir dues setmanes més tard. El seu gest desesperat va despertar la revolta popular que va fer caure el règim de Ben Ali.

L'activista Asmaa Mahfouz va penjar un vídeo a YouTube animant el poble egipci a protestar contra el "govern corrupte" de Hosni Mubarak. El vídeo és del 18 de gener. El 25 començaven les protestes a la plaça Tahrir.

Els cinc militants àrabs han estat favorits per davant dels altres dos finalistes, els noms dels quals van ser anunciats la setmana passada. Es tractava del defensor dels drets humans bielorús Dzmitri Bandarenka i la comunitat colombiana de “campesinos” San José de Apartado.

El premi Sakharov –que al llarg dels anys s'ha imposat com un equivalent europeu del premi Nobel de la pau– recompensa cada any un defensor dels drets de l'home i de la democràcia. L'any passat el Parlament Europeu va premiar el dissident cubà Guillermo Fariñas, que ha protagonitzat diverses vagues de fam contra el règim comunista a l'Havana. Les autoritats cubanes no el van autoritzar a anar a Estrasburg a recollir el premi, el desembre del 2010.

stats