Internacional 06/09/2013

Mor als 96 anys el guardaespatlles i últim testimoni del suïcidi de Hitler

En diverses entrevistes, sempre va ratificar la seva fidelitat al Führer i va condemnar els crims contra la humanitat del nazisme

Agències
2 min

BerlínRochus Misch, el darrer testimoni del suïcidi d'Adolf Hitler al búnquer de Berlín, va morir dijous als 96 anys a causa d'una llarga malaltia. Misch havia estat el guardaespatlles, missatger i telefonista del Führer.

El 2009 va concedir una entrevista a la revista alemanya 'P.M. History', en la qual va ratificar la seva fidelitat a Hitler com a soldat, encara que condemnava tots "els terribles i cruels" crims contra la humanitat del nazisme.

Misch va ser destinat al servei personal de Hitler durant la dècada del 1940 i s'hi va quedar fins més tard del 30 d'abril del 1945, dia en què va morir el Führer.

"Hitler tenia el cap sobre la taula mentre Eva Braun hi estava recolzada. No ho recordo molt bé. No sé si estava assegut al sofà o en una butaca. Segueixo veient Eva amb els genolls encongits fins als pits", deia Misch intentant recordar l'escena, tot i que li costava recordar-la a causa de la seva malaltia.

Es va quedar fins després de la mort de Hitler

"Em vaig quedar com a fidel servidor del meu cap al búnquer", recordava Misch, que finalment va marxar-ne el 2 de maig, després que el ministre de Propaganda nazi, Joseph Goebbels, li comuniqués que ja no el necessitava més i que podia anar-se'n.

Misch, que també va ser sergent de la unitat especial de les SS de Hitler, va dir en diverses entrevistes que mai no havia estat capaç de retreure a Hitler els seus crims, ja que hauria superat el seu "compliment com a deure d'un soldat", i assegurava que mai no es va parlar de l'existència de camps de concentració dins el cercle en el qual treballava.

Misch diu que es va assabentar més tard de l'existència d'aquests camps. "Ara n'estic ben informat. Està clar que van passar coses terribles. No hi ha cap excusa. Hi va haver camps de concentració. No es pot negar", va dir Misch en una entrevista el 2009.

Misch va ser capturat per les tropes soviètiques i va passar nou anys en una presó russa fins que va tornar a Berlín Oest el 1953, on va treballar com a pintor fins a la seva jubilació.

stats