La taxa de mortalitat infantil a Gaza augmenta per primer cop en 50 anys

Creix la preocupació per l'impacte del bloqueig israelià sobre el sistema sanitari palestí

La taxa de mortalitat infantil a la franja de Gaza ha augmentat per primer cop en els darrers 50 anys, segons ha informat aquest dilluns l' Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA). L'assistència sanitària a Gaza també ha sigut alterada per diversos conflictes armats en els últims anys, que haurien afectat la salut dels infants. L'agència per als refugiats palestins, que cada cinc anys fa una enquesta sobre la mortalitat infantil a tota la regió, ha informat que l'augment és " alarmant" i no té precedents al Pròxim Orient.

"Normalment no hi ha un retrocés en la lluita contra la mortalitat infantil... Els únics exemples coneguts els trobem als països africans que han patit epidèmies de VIH", ha afirmat en un comunicat Akihiro Seita, director del programa de salut de la UNRWA. El nombre de nadons que es moren abans de fer l'any ha augmentat fins al 22,4 per 1.000 naixements vius durant el 2013, quan havien disminuït de 127 l'any 1960 a 20,2 l'any 2008. La taxa de mortalitat dels nounats, el nombre de nadons que es moren abans de les primeres quatre setmanes, també ha augmentat, dels 12 per 1.000 naixements vius l'any 2008 fins als 20,3 el 2013.

Tot i que l'agència no ha confirmat la causa de l'augment de la mortalitat infantil, el bloqueig marítim israelià podria ser un factor important. "Estem molt preocupats per l'impacte del bloqueig a llarg termini sobre els serveis sanitaris, subministrament de medicines i equipament mèdic a Gaza", ha afegit Seita. Israel va imposar un bloqueig a la franja de Gaza després que el moviment islamista Hamàs guanyés les eleccions del 2006. Tant dins com fora del territori, Egipte i Israel mantenen un fort control del moviment de mercaderies i persones.

L'organisme de l' ONU, que va fer la investigació abans del conflicte de l'any passat, ha confirmat que en farà una altra durant aquest any a causa d'aquest darrer descobriment. Durant els 50 dies de conflicte a Gaza entre Hamàs i Israel, l'estiu del 2014, van morir més de 2.100 palestins i 73 israelians, i van deixar en runes l'enclavament del Mediterrani on viuen 1,8 milions de palestins.