Més de 180 morts en les inundacions a les Filipines

La tempesta tropical 'Tembin' assota el sud del país

Ecos del tifó 'Hayan', que l'any 2013 va deixar 8.000 morts a les Filipines, s'han sentit avui en aquest arxipèlag del sud-est asiàtic, tot i que l'abast de la tragèdia aquest cop no ha sigut tan gran i la intensitat de l'episodi no ha arribat a la categoria de tifó. Tot i així, la tempesta tropical 'Tembin' ha deixat almenys 180 morts i 160 desapareguts a l'illa de Mindanao, al sud de les Filipines, segons l'últim recompte al tancament d'edició.

Les inundacions i les esllavissades han afectat especialment la província de Lanao del Nord, situada al nord-oest de Mindanao, on hi ha hagut 127 morts. En aquesta província, alguns informes diuen que una localitat sencera, Tubod, ha quedat totalment sepultada pel fang. Les zones més afectades, de fet, es concentren en 11 municipis d'aquesta província, on la crescuda de les aigües ha obligat a evacuar 19.000 persones, que han sigut reallotjades en 30 centres d'acollida.

A la província veïna de Zamboanga del Nord hi ha hagut 50 morts, i a la de Lanao del Sud, 18 més. En aquesta zona, a més, l'Unicef ha alertat del risc de malalties, especialment entre els nens, per la qual cosa la prioritat ha sigut restablir-hi l'aigua corrent. "Lanao del Sud és la província més pobra de les Filipines i en els últims set mesos hi ha hagut uns 350.000 desplaçats a causa de la violència", explicava Andrew Morris, de l'Unicef. A Davao, la capital de Mindanao, al sud de l'illa, les inundacions han anegat moltes cases, però només han provocat danys materials.

No han fet cas de les alertes

Segons els responsables d'emergències, molts residents de l'illa han ignorat les alertes oficials i les recomanacions de marxar de les àrees costaneres. "Molta gent se l'ha empassada el mar quan l'aigua els ha arribat amb la pujada de la marea. S'han pensat que era una tempesta dèbil i no han fet cas de les alertes, però les pluges s'han intensificat", explicava Manuel Luis Ochotorena, portaveu dels equips de salvament.

Les línies elèctriques i de comunicació han quedat tallades a causa de la tempesta, cosa que dificulta les tasques de rescat. Treballadors d'emergència, soldats i voluntaris han sigut mobilitzats per buscar supervivents, per retirar runa i arbres caiguts i per mirar de restablir l'electricitat.

L'agència meteorològica filipina ha dit que, després de colpejar Mindanao amb força, la tempesta es dirigeix al nord-oest, cap a l'illa de Palawan, on es preveu que provoqui pluges entre moderades i fortes, acompanyades de vents sostinguts de 80 km/h. Es recomana a la població de Palawan que prengui precaucions davant possibles riuades. Amb tot, s'esperava que la tempesta abandonés l'arxipèlag aquest matí per endinsar-se al mar de la Xina Meridional, però ja més dèbil.

Les Filipines pateixen una vintena de tempestes tropicals i tifons cada any, que sovint ocasionen víctimes mortals entre les comunitats més pobres i menys preparades. La setmana passada hi va haver 46 morts al centre de l'arxipèlag a causa de la tempesta tropical 'Kai-Tak'. El més gros fins ara, però, va ser el tifó 'Haiyan' del 2013, que va deixar 8.000 morts i 200.000 famílies sense casa, a més de 14 milions de damnificats.

Més continguts de