Egipte
Internacional 03/02/2011

Els pro-Mubàrak se salten el cordó de l'exèrcit i tornen els enfrontaments a la plaça Tahrir

L'oposició critica el paper dels militars, que es limiten a separar els dos bàndols sense gaire èxit. Els xocs entre manifestants no han cessat des d'ahir al migdia

Carme Colomina, enviada especial
2 min
Egipte tahrir

El CaireLa situació d'ahir al migdia es repeteix a la plaça Tahrir (de l'Alliberament ) del Caire i tornen els enfrontaments entre els partidaris de Mubàrak i els manifestants antigovernamentals que hi ha al recinte. Segons Associated France Press, els pro-Mubàrak han aconseguit trencar el control de l'exèrcit i entrar a la plaça Tahrir, on els enfrontaments s'han succeït de seguida amb pedres i pals entre fronts ideològics.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'oposició critica el paper de l'exèrcit, que no s'ha pronunciat a favor de ningú i s'ha limitat a separar els diferents fronts. Des del govern, el primer ministre s'ha dirigit al poble per demanar disculpes pels enfrontaments.

Enfrontaments durant la matinada

Des de les quatre de la matinada s’ha sentit un fort tiroteig al voltant de la plaça Tahrir. Els trets, d’armes automàtiques, s’han perllongat durant més d’una hora. Diverses ambulàncies s’han dirigit a la zona. El ministeri de Sanitat ha confirmat 8 morts i 800 ferits en el conjunt d'enfrontaments d'ahir. També s’han produït diversos incendis al centre de la ciutat.

Els trets s’han produït al costat de l’avinguda del Museu Egipci, on encara són visibles les barricades, de planxes d’alumini. Encara hi ha opositors, però no tants com ahir al vespre. Un cop aixecat el toc de queda, els cotxes han tornat a circular pel centre i diversos curiosos s’han acostat als voltants de la plaça per observar les restes de la batalla campal d’ahir.

Almenys una de les víctimes hauria rebut l'impacte de bala al cap, segons la mateixa cadena, que ha indicat també que abans que comencessin els trets s'havia vist un grup de desconeguts tapats amb passamuntanyes a les proximitats de la plaça. Segons els detractors de Mubàrak, els atacants són policies vestits de civil i no ciutadans, tal com argumenta el govern.

Al-Jazira ha informat també que l'exèrcit, que des del passat divendres s'encarrega de custodiar la plaça Tahrir, ha entrat a la plaça amb tancs, però la seva intervenció no ha aturat els trets.

Tot plegat arriba després que milers de partidaris de Mubàrak intentessin des del migdia d'ahir ocupar la plaça Tahrir, on es manifesten els opositors a Mubàrak. Segons fonts oficials, aquests xocs havien provocat inicialment tres morts: un recluta que va caure d'un pont i dues persones més que van perdre la vida per cops al cap. A més, unes 1.500 persones van resultar ferides. Des que van començar les protestes, ara fa vuit dies, com a mínim 145 persones han mort al país africà i diversos milers han resultat ferides. Tot fa preveure que les manifestacions es reprendran divendres, amb una marxa des de la plaça Tahrir fins al Palau Presidencial.

stats