Internacional 13/11/2016

Electors de Trump s'expliquen: "Confiem en la seva experiència en els negocis"

Votants del magnat destaquen l'esperança a recuperar llocs de treball, que cal "punxar la bombolla" i la seva capacitat de mobilització

Núria Orriols
3 min
Seguidors de Trump la nit electoral davant la Casa Blanca.

Nova YorkDavant l'estupefacció de la meitat dels Estats Units per la victòria de Donald Trump, l'altra meitat es felicita per haver assolit el "canvi". Quins motius han conduït a 60 milions de nord-americans, però, a optar per un candidat que ha exhibit un discurs xenòfob, misogin i de replegament? Més enllà de les anàlisis dels experts, convé donar veu als electors del polèmic president electe per esbrinar què els ha motivat a elegir, contra pronòstic, un 'outsider' que es posarà al capdavant de la Casa Blanca el 20 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per a Povilas Bella, un estudiant de Nova York, el motiu del triomf de Trump és clar: "És l'economia, estúpids!" Paradoxalment, aquesta frase de campanya de Bill Clinton quan va batre George Bush pare a les eleccions del 1992 és el que resumeix a parer d'aquest novaiorquès la victòria de Trump a les presidencials dels Estats Units –malgrat l'experiència política i de gestió que té Hillary Clinton–. "Confiem en la seva experiència en els negocis perquè piloti l'economia", assegura Povilas des d'un Starbucks de la Cinquena Avinguda de Manhattan mentre remarca la importància del programa econòmic de Trump per rebaixar impostos i desregular el mercat.

A més, confia que el nou president farà marxa enrere en la reforma sanitària de Barack Obama, que ha provocat, segons ell, un augment de les taxes de les assegurances mèdiques. La Jill, que s'asseu al seu costat, també posa en valor l'oposició del republicà al lliure comerç i la promesa de recuperar els llocs de treball destruïts per la deslocalització d'empreses cap a països com la Xina, amb costos laborals molt més baixos.

Retòrica antiimigració

Si bé a Trump pel que més se'l coneix és pel seu discurs antiimmigració, tant Povilas com Jill treuen ferro a això i confien que "moderarà" les seves posicions. El president electe ha garantit en campanya que aixecaria un mur a la frontera de Mèxic, acabaria amb l'Estat Islàmic, anul·laria el programa de refugiats i deportaria els immigrants il·legals del país. Per a Jill, Trump ha utilitzat aquestes qüestions per aconseguir vots i ara ho deixarà en un segon pla, tot i que Povilas admet que si fos musulmà "estaria espantat" després de la seva victòria.

Karen Kelly, exinfermera de les forces aèries, també deixa de banda la qüestió de la immigració i assegura que el seu principal motiu per votar Trump ha estat mantenir l'equilibri de poders, el que aquí es coneix com a 'checks and balances'. Un equilibri que precisament queda tocat amb la victòria dels republicans al Senat i a la Cambra de Representants. Kelly, que va assistir a l'últim míting de campanya de Trump a Manchester (Nou Hampshire), volia impedir que hi hagués una majoria progressista a la Cort Suprema, on estan en joc el dret a l'avortament i el dret a la tinença d'armes: si hagués guanyat Clinton, hauria nomenat un successor progressista com a substitut del jutge conservador mort, Antonin Scalia.

Una altra diferència amb els seguidors de Clinton, asseguren altres votants de Trump, és que darrere del republicà hi ha la "gent". Aquesta és la tesi del John, un veterà de guerra que equipara la revolució conservadora de Ronald Reagan als anys 80 amb la de Trump el 2016. "Hi ha un moviment darrere seu, com va tenir Reagan, i això és molt difícil d'aconseguir per a un polític", diu a l'ARA. Aquesta és la clau, segons el seu punt de vista, que li va permetre arrabassar la victòria a Clinton tot i els diners i la campanya professionalitzada amb què comptava la candidata demòcrata.

Acabar amb la corrupció

Altres seguidors que van estar pendents del resultats la nit electoral des dels carrers de Manhattan expliquen el seu vot a Trump com una opció en contra de la corrupció (un dels lemes de la campanya ha estat "Drain the swamp" [textualment, 'drenar una bassa per acabar amb els mosquits que transmeten la malària', una expressió que en l'argot popular es fa servir en el sentit de netejar les estructures de poder]).

El James, que es defineix ideològicament com a llibertari, creu que el programa econòmic del nou president servirà per "punxar" la bombolla del sistema i acabar amb les grans concentracions de capital, malgrat que el mateix Trump és un magnat immobiliari.

Tot i que cap dels consultats parla, a priori, de la immigració com un motiu per votar Trump, quan se'ls pregunta per la qüestió, la majoria avalen la política de deportació d'immigrants il·legals, el mur a Mèxic i la derogació de programa de refugiats que relacionen –com el ja president electe dels Estats Units– directament amb el terrorisme i la inseguretat.

stats