Internacional 24/04/2018

El Moviment 5 Estrelles estén la mà a un dividit Partit Democràtic per formar govern

La Lliga Nord queda descartada del diàleg perquè no vol renunciar a la coalició amb Berlusconi

Ara
2 min
Luigi di Maio, envoltat de dirigents del Moviment 5 Estrelles, compareix per explicar els avenços en les negociacions.

BarcelonaEl Moviment Cinc Estrelles (M5S) ha descartat aquest dimarts la possibilitat de governar amb la ultradretana Lliga Nord i, per contra, ha estès la mà al Partit Demòcrata (PD), en l'enèsim intent de trobar un acord que desbloquegi la situació quan fa 50 dies que es van celebrar les eleccions generals.

El cap de l'estat, Sergio Mattarella, ha encarregat al president de la Cambra dels Diputats, Roberto Fico, que els dos partits s'asseguin a la mateixa taula, ja que en els comicis cap de les formacions va obtenir la majoria suficient per governar. La Lliga va guanyar però no suma prou suports amb els seus companys de coalició, Força Itàlia de Berlusconi i Germans d'Itàlia.

En les últimes setmanes, l'M5S havia proposat pactar dos governs alternatius, un amb els demòcrates i un altre amb la Lliga Nord, però finalment ha trencat les converses amb aquesta última formació perquè el seu líder, Matteo Salvini, no cedia a les peticions de trencar amb els seus socis electorals. "Per a mi qualsevol discurs amb la Lliga es tanca aquí", ha subratllat el candidat a primer ministre d'Itàlia per l'M5S, Luigi Di Maio, a la roda de premsa posterior a la reunió amb Fico.

Di Maio ha criticat que Salvini i el seu partit hagin triat "condemnar-se a la irrellevància" i ha ofert diàleg al PD per explorar els punts del programa en comú, i malgrat que ha admès que tenen "profundes diferències", ha volgut posar en valor les similituds de propostes relacionades amb "la renda per a la ciutadania o la lluita contra la corrupció".

Si el nou intent de diàleg fracassa, Di Maio ha afirmat que no quedarà cap més remei que "repetir les eleccions" i, en aquest sentit, ha descartat donar suport a "un govern tècnic o de transició".

Moments abans, el secretari temporal del PD, Maurizio Martina, ha agafat el guant de la negociació però ha exigit com a garantia a l'M5S que no negociarà amb la Lliga. "Hem dit a Fico una cosa: després de 50 dies amb una situació d'impossibilitat per arribar a un acord de govern, estem disposats a tornar-ho a valorar", ha subratllat Martina, conscient que la formació està dividida en si és una bona opció pactar amb els de l'M5S. D'aquest sector destaca el ministre de Desenvolupament Econòmic, Carlo Calenda, que avui ha assenyalat a Twitter: "Veig un seriós risc que el PD sigui tan antisistema que s'aliï amb l'M5S".

Per la seva banda, el president del PD, Matteo Orfini, ha escrit a Facebook que la seva postura sobre un possible pacte "continua sent la mateixa de sempre: en contra". També la membre del PD Anna Ascani ha avançat que hi votarà "en contra", de la mateixa manera que ho ha fet el senador Davide Faraone, que ha indicat que entre les dues opcions "hi ha una incompatibilitat total sobre punts crucials: Europa, justícia, feina i educació".

stats